Barcelona

Aprendre català a la jubilació per escriure whatsapps sense faltes

El Consorci per a la Normalització Lingüística fa cursos de català per a majors de 60 anys motivats per escriure bé els whatsapps

Gemma AragallActualitzat

Les persones més grans de 60 anys que aprenen català ho fan amb una motivació extra. En el món dels mòbils i dels missatges de WhatsApp, comunicar-se correctament en català amb els nets o amb els fills és per molts avis tot un repte. És així com el mòbil s'ha convertit en el detonant per apuntar-se a aprendre català.

 

És el cas de la Rosa Maria. Té 79 anys i sempre porta el mòbil a sobre. Es comunica molt sovint, a través de missatges, amb les amistats i també amb els fills i nets. Però s'ha atipat de rebre crítiques.

"Els nets no tenen embuts: 'Iaia això està molt mal escrit'. 'És que a mi no m'ho havia dit mai ningú, això. Ho aprenc ara. M'has d'ajudar.' Això del WhatsApp ens ha avergonyit a tots."

Aquest any s'ha apuntat a una classe de català, on la mitjana d'edat és de 65 anys. El més gran de l'aula en té 83, en Ferran Anton Busom.

"Per què estic aquí? Doncs pel WhastApp. Fotia cada WhatsApp que ma filla em deia 'Papa, per favor!'... En els últims 83 anys és la primera vegada que aprenc català."

Fa dos anys que el Consorci per a la Normalització Lingüística fa aquest curs i sempre s'ha omplert. Ja tenen llista d'espera per al que començarà al setembre. Està fet a mida: els alumnes no han de passar cap prova i el ritme d'aprenentatge intenta ser tranquil, tot i que han de fer deures a casa.


La Maria Teresa Lazausa i en Jaume també hi van. Estan casats i també es comuniquen amb les filles i els nets per WhatsApp. Ella tenia clar que quan es jubilés aprendria a escriure en català i ha arrossegat el marit a classe.

"No saber la meva llengua a em molestava molt. Tota l'educació l'he fet en castellà."

Aprendre ara a escriure en català no els és fàcil, i moltes coses els venen de nou. Però com diu en Jaume Olivé és tota una motivació.

"Per a nosaltres, encara que siguem grans, recuperar això és un premi."

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut