Apps per prevenir les lesions més comunes entre els jugadors de futbol base

Actualitzat

Un estudiant de doctorat de la Universitat de Lleida ha creat dues aplicacions vàlides per a mòbils i tauletes que ajuden a prevenir les lesions més comunes als equips de futbol base, i que controlen el nivell de cansament i fatiga dels jugadors.


Sergi Matas, llicenciat en Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport (CAFE), explica que les aplicacions formen part de la seva tesi doctoral, denominada: Projecte RELL (Registre Lleidetà de Lesions). Les ha fonamentat sobre un registre de lesions -que ha elaborat durant dos anys- a cinc equips de futbol de formació de Lleida.
 


Matas va recollir quina era la part afectada quan hi havia una lesió i altres detalls com, per exemple, el temps que feia en el moment de la lesió. Amb les dades, ha generat eines per tractar la lesió, i també per prevenir-la, tal com explica Francesc Corbi, el tutor del projecte.
 

"Si tu tens molt clar de què es lesionen els teus jugadors, pots instaurar programes de prevenció que intentin evitar que hi hagi tanta freqüència del tipus de lesió en qüestió"


Fins ara, només els equips d'elit amb molts més recursos disposaven d'aquesta informació. El projecte ha processat dades d'un miler de jugadors de cinc clubs de la ciutat i també inclou un estudi detallat de cada equip que hi ha pres part. Sergi Matas apunta que, en general, la lesió més freqüent ha estat al turmell dret.

 

"La lesió que ha tingut més prevalença ha estat al turmell dret, a nivell articular i sense contacte. Hem vist que hi havia més incidència d'aquestes lesions a l'octubre i al novembre"


El projecte es vol vendre als clubs de formació de qualsevol esport, també a federacions i mútues per l'estalvi que suposa en les despeses derivades de les lesions.

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut