Selfie amb la gran esquerda (Reuters)
Selfie amb la gran esquerda (Reuters)
Kènia

Apareix una esquerda gegant a Kènia, primer símptoma del futur trencament d'Àfrica

És una llarga i profunda esquerda que s'ha format a la vall del Rift, una gran fractura geològica de 5.000 quilòmetres

Actualitzat

Una esquerda gegant s'ha obert a Kènia, a l'Àfrica, després de fortes tempestes. Això ha creat especulacions sobre el futur del continent. Aquest gran accident geològic ha passat a la vall del Rift, una àrea de gran intensitat geològica a la banya d'Àfrica.

Eulàlia Masana, geòloga de la Universitat de Barcelona, explica què s'ha descobert arran d'aquesta gran esquerda que s'ha format:

"La placa africana, que es considerava que era una única placa, resulta que té diverses subplaques i que es trenca per trossos. I un dels llocs on s'està trencant de manera activa actualment és el Rift africà, que és la zona on s'ha observat aquesta esquerda."

 

 

La formació d'esquerdes a la vall del Rift és relativament freqüent, ja que la zona està situada sobre la confluència de dues plaques tectòniques que se separen al llarg de 5.000 quilòmetres i que, segons els científics, acabaran dividint el continent en dos d'aquí 50 milions d'anys.

"Realment, Àfrica s'està separant en dues peces; una va cap a l'est i l'altra va cap a l'oest. I s'està separant sobretot al llarg d'aquesta línia, que té una orientació nord-sud en aquesta zona de l'est d'Àfrica. Això no passarà de cop. El moviment, de mitjana, és de l'ordre de cinc, sis o set mil·límetres l'any."

L'esquerda que s'ha obert a Kènia arriba als 15 metres de profunditat i als 20 d'amplada, i fa diversos quilòmetres de llarg. Ha destrossat diverses cases, ha partit una carretera en dos i ha obligat a evacuar un poble sencer.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut