Els veïns de Medinyà, al Parlament, el 4 de juny de 2015 (ACN)
Els veïns de Medinyà, al Parlament, el 4 de juny de 2015 (ACN)

Anul·lada la llei per a la creació de Medinyà com a municipi independent

El TC considera que Medinyà no compleix els requisits per ser un poble segregat perquè té menys de 5.000 habitants

RedaccióActualitzat

El Tribunal Constitucional ha anul·lat la llei aprovada pel ple del Parlament de Catalunya el 4 de juny del 2015 que permetia la creació de Medinyà, al Gironès, com a municipi independent.

La sentència estima el recurs d'inconstitucionalitat interposat per l'Estat i recorda que Medinyà no compleix els requisits bàsics que fixa la llei espanyola per ser un poble segregat perquè té menys de 5.000 habitants (la normativa catalana fixa el llindar en 2.000).

De fet, el Parlament va aprovar la llei específica per a Medinyà quan en aquell moment només comptava amb 866 habitants, però entenia que estava "restituint" una injustícia històrica, perquè va perdre la condició de municipi quan es va annexionar a Sant Julià de Ramis l'any 1972, en època franquista.

L'alcalde de Sant Julià de Ramis, Marc Puigtió, assegura que la resolució del Constitucional és una mostra més que l'Estat "no respecta les nostres lleis i els nostres drets".

Per la seva banda, la presidenta de la comissió gestora municipal de Medinyà, Montse Garcia, ha insistit que "Medinyà és i serà un municipi digui el que digui el Constitucional".

En el mateix sentit s'ha manifestat la consellera de Governació i Administracions Públiques, Meritxell Borràs. Borràs ha criticat la "manca de sensibilitat" de l'alt tribunal cap a una demanda d'un poble que va escollir democràticament "recuperar el seu estatus". La consellera ha recordat que, tot i que el poble no arriba a 5.000 habitants, "és econòmicament viable" i ha demostrat "la voluntat" de revertir la situació imposada pel franquisme.

Anar al contingut