Barcelona

Antifrau detecta irregularitats en la facturació d'ATLL i demana que retirin la concessió a Acciona

Els investigadors creuen que l'objectiu era reduir els beneficis comptables per demanar una pujada del preu de l'aigua que paguen els consumidors

Actualitzat

L'Oficina Antifrau de Catalunya ha detectat irregularitats de facturació a Aigües Ter Llobregat que poden derivar en possibles responsabilitats fiscals i penals. El procés s'ha obert arran d'una denúncia de CGT presentada el passat mes d'abril on el sindicat denunciava l'empresa Acciona de falsificar factures a Aigües Ter Llobregat per incrementar els beneficis.

La investigació se centra en unes factures que ATLL va pagar a dues empreses per l'explotació i el manteniment de les instal·lacions de la xarxa d'aigua. Són més de 13 milions d'euros que es van pagar a dues empreses participades, igual que ATLL, per Acciona. Una de les dues empreses no tenia treballadors i, per tant, no ha quedat demostrat que fes la feina que va cobrar.

Antifrau creu que ATLL pretenia reduir els seus beneficis comptables per justificar un augment del preu de l'aigua que cobra als consumidors. Els autors de la denúncia també creuen que l'objectiu final era apujar la factura de l'aigua, tal com explica Ermengol Gassiot, secretari general de la CGT a Catalunya.

Fer veure que l'empresa es gastava més diners en la distribució de l'aigua, per exemple en reparacions i operacions de manteniment que no s'efectuaven. I a partir d'aquí, si els costos són més alts es justifica que a tu, com a ciutadà, se t'ha de demanar una mica més pel metre cúbic d'aigua

L'informe és contundent: el cas és prou greu perquè el govern pugui recuperar la concessió d'ATLL a Acciona. La portaveu del govern, Neus Munté, ha explicat que no preveuen ara com ara cap mesura, tot i que ja coneixien el cas.

Aquests fets ja havien estat detectats per l'ACA a conseqüència d'una auditoria i havia estat posat en coneixement de la fiscalia.

Antifrau també ha enviat l'informe a l'Agència Tributària i a la Fiscalia, perquè en depurin les responsabilitats fiscals i penals, respectivament. Acciona ha negat accions fraudulentes, i creu que no hi ha motius per retirar-li la concessió.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut