Palma de Mallorca

Anticorrupció descarta de moment imputar Urdangarin

La Fiscalia Anticorrupció ha descartat de moment imputar el duc de Palma, Iñaki Urdangarin, a l'espera d'analitzar tota la documentació confiscada en els últims dies als registres fets a Barcelona sobre l'Institut Nóos. Així ho han apuntat fonts d'Anticorrupció que han detallat que serà després d'estudiar els documents i d'escoltar les declaracions dels testimonis que es faran en els propers dies que es prendrà una decisió sobre si s'imputa o no el gendre del rei Joan Carles i marit de la infanta Cristina.

Actualitzat
La Fiscalia Anticorrupció apunta que tant Urdangarin com qui va ser el seu soci dins l'Institut Nóos, Diego Torres, van ordir un entramat societari quan estaven al capdavant d'aquesta entitat per apropiar-se dels fons públics i privats que rebia. Per quedar-se amb aquests diners, s'investiga si tots dos fixaven uns preus "totalment desproporcionats" pels serveis que prestaven a l'administració i també si simulaven treballs "ficticis" tal com consta a resolució judicial.

La decisió sobre Urdangarin l'haurà de prendre el jutge instructor del "cas Palma Arena", José Castro, que va ordenar l'entrada i registre de diverses societats presumptament involucrades en aquests fets després de mesos d'investigacions.

El cas investiga un suposat desviament de 2,3 milions d'euros que el Govern Balear presidit per Jaume Matas va destinar els anys 2005 i 2006 a Nóos per a la celebració de dos fòrums sobre turisme i esport.

A l'hora de parlar d'aquest cas, cal tenir en compte que encara que el duc de Palma és el gendre del rei Joan Carles i el marit de la infanta Cristina, Urdangarin no gaudeix d'immunitat judicial.

De fet, la Constitució Espanyola només exonera el rei com a persona "inviolable i no subjecta a responsabilitat". Segons la Carta Magna, el rei no és responsable dels seus actes, sinó que ho són "les persones que l'avalen". Aquesta condició, però, només afecta el monarca espanyol.
Anar al contingut