Ángel Ron i Emilio Saracho
Ángel Ron i Emilio Saracho

Anticorrupció demana investigar l'antiga cúpula del Banc Popular

La Fiscalia ha demanat a l'Audiència Nacional que admeti a tràmit una trentena de querelles contra els expresidents Ángel Ron i Emilio Saracho, i també els membres dels seus consells d'administració

Actualitzat

La Fiscalia Anticorrupció vol investigar l'antiga cúpula del Banc Popular, entitat que va acabar sent rescatada pel Santander després de la intervenció de les autoritats europees.

Fiscalia ha demanat a l'Audiència Nacional que admeti a tràmit una trentena de querelles contra els expresidents Ángel Ron i Emilio Saracho, i també els membres dels seus consells d'administració.

Les querelles han estat presentades per organitzacions de consumidors, clients i accionistes. Segons fonts jurídiques consultades per Europa Press, la majoria de les denúncies que ha rebut el fiscal del cas apunten amb el dit a les darreres dues directives de la cúpula del banc.

Una de les operacions més polèmiques que va fer l'entitat va ser una ampliació de capital de 2.500 milions d'euros durant el juny del 2016. En aquell moment, el president del banc proper a l'Opus Dei era Ángel Ron, que mesos més tard sortiria de l'entitat amb una indemnització multimilionària.

Els afectats denuncien que el full d'ampliació de capital no reflectia la situació financera real de l'entitat i, per tant, sospiten que pot haver-hi senyals de manipulació al mercat.

El banc va ser finalment intervingut pel Banc Central Europeu (BCE) el 7 de juny i es va vendre al Banc Santander pel simbòlic preu d'un euro, tot i que l'entitat d'Ana Botín va haver d'assumir tots els actius tòxics i el deute del banc (uns 7.500 milions només pels actius immobiliaris tòxics dels quals el Banc Popular no es va voler desprendre en el seu moment).

És per això que el Santander va fer una ampliació de capital per 7.000 milions d'euros immediatament després de la compra, que va completar amb més demanda que oferta.

En tot cas, les conseqüències jurídiques per una mala praxi dels dirigents del Popular i les entitats reguladores continua endavant, tot i que Anticorrupció no veu necessari obrir diligències contra els organismes supervisors com el Banc d'Espanya o la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), que teòricament s'encarreguen de vetllar i vigilar les empreses que cotitzen a borsa.

Anar al contingut