Annan
Annan també s'ha trobat amb els líders de les comunitats religioses a Síria
Damasc

Annan es mostra "optimista" malgrat una missió que serà "difícil", després de la seva segona reunió amb al-Assad

L'exsecretari general i enviat especial de les Nacions Unides Kofi Annan ha sortit "optimista" de la segona entrevista que ha tingut amb el president sirià per intentar trobar una sortida a la crisi, tot i que, dissabte, Al-Assad li deixava molt clar durant la primera trobada que no pensava iniciar cap "diàleg" mentre hi hagi, segons va dir, "terroristes" que desestabilitzen el país. Així, Bashar al-Assad continua esclafant l'exèrcit lliure format per desertors a la regió d'Idlib, a prop de la frontera amb Turquia, mentre la ciutat rebel de Homs no cessa de rebre el càstig dels bombardejos llançats per l'exèrcit sirià. Aquest matí, es podien veure columnes de fum a diversos barris i només ahir, dissabte, van morir 90 persones a diferents punts.

Redacció / TVCActualitzat
"Ha mantingut una conversa molt franca i positiva amb Al-Assad i se sent optimista per aconseguir un avanç", ha explicat una font de l'ONU a Damasc, pel que fa a la segona trobada entre Annan i Al-Assad. Acompanyat del viceministre sirià d'Afers Exteriors, Faisal Miqdad, l'enviat especial de l'ONU s'ha dirigit ja a l'aeroport de la capital per agafar un vol a Qatar. Posteriorment, visitarà el Caire, on va començar la seva gira, i deixarà la regió, "tot i que tornarà a Damasc molt aviat", segons la mateixa font.

L'optimisme d'Annan contrasta amb la negativa que li va expressar ahir, dissabte, el rais sirià a cessar la violència governamental mentre hi hagi "grups terroristes que treballen per sembrar el caos". Prèviament a aquesta entrevista, el ghanès també s'ha trobat amb els líders de les comunitats religioses a Síria, entre ells el gran muftí Bader el-Din Hasun, la major autoritat sunnita, i el patriarca de l'Església Grecoortodoxa, Zaka Iwas. Ahir, Annan va tenir reunions amb els dirigents del principal grup de l'oposició interna, Hassan Abdelazim i Abdelaziz al Jayer, i amb l'històric opositor sirià Luay Hussein.

En declaracions a Efe, Abdelazim ha insistit que els opositors d'Al-Assad no s'asseuran a dialogar amb el règim si no es decreta un alto el foc i cessa la violència. Per a això, Abdelazim creu que s'ha de donar un "ambient adequat per poder resoldre la crisi". "Qualsevol negociació per a una etapa de transició requereix primer un alto el foc, el cessament de la violència i l'alliberament dels detinguts", ha subratllat.

Tot i aquestes crides, la violència segueix un dia més a Síria, amb l'ofensiva de les Forces Armades contra la rebel ciutat d'Idlib, al nord, on milicians de l'exèrcit lliure sirià tracten d'oposar resistència a l'avanç militar governamental.

El ministre francès d'Exteriors, pessimista

L'optimisme de Kofi Annan també ha rebut la contrapartida del ministre d'Exteriors francès, Alain Juppé, que s'ha mostrat pessimista sobre la possibilitat que el Consell de Seguretat de l'ONU adopti una resolució condemnatòria sobre la crisi, davant l'oposició de Rússia i la Xina, que tenen dret de veto. Tot i que, dissabte, la Lliga Àrab va acordar un pla amb Rússia per aturar la violència a Síria, Juppé no creu que aquesta resolució, "malauradament", arribi, atesa la posició "inflexible de Rússia", segons explicava el cap de la diplomàcia gal·la. De fet, el president rus, Dmitri Medvédev, ha retirat aquest diumenge el rebuig del seu país a l'ús de la força contra Síria, en un missatge al rei del Marroc, Mohammed VI. Segons aquest comunicat i el mateix Medvédev, Rússia es mostra "en contra de qualsevol ingerència externa, més encara militar, en els assumptes interns de Síria, independentment dels pretextos sota els quals es dugui a terme".
Anar al contingut