20 anys de la caiguda del mur de Berlín

Angela Merkel celebra el vintè aniversari de la caiguda del mur de Berlín travessant un punt fronterer

Els actes del vintè aniversari de la caiguda del mur han començat amb una missa a l'església de Getsemaní. Després, la cancellera Angela Merkel, ha fet un recorregut pel primer dels passos fronterers que es van obrir aquella nit, i que ella mateixa va creuar fa vint anys, en companyia de dos protagonistes d'aquell esdeveniment històric: l'expresident de la Unió Soviètica, Mikhaïl Gorbatxov, i el de Polònia, Lech Walesa. Entre els actes hi ha la caiguda simbòlica d'un dòmino gegant que segueix el traçat del mur. Així, s'ha volgut commemorar la fi d'aquesta paret, que va separar Alemanya durant 30 anys i que a la vegada simbolitzava la separació entre el món capitalista i el comunista.

Actualitzat
Berlín ha començat els actes commemoratius dels vint anys de la caiguda del "mur de la vergonya" amb una missa a l'església de Getsemaní de la capital alemanya, que va ser un dels principals punts de reunió de l'oposició al règim comunista.

Més tard, la cancellera alemanya Angela Merkel i els expresidents de la Unió Soviètica, Mikhaïl Gorbatxov, i de Polònia, Lech Walesa han travessat el pas fronterer del pont del carrer Bornholmer, un dels primers que van obrir la nit de la caiguda del mur.

Els representants polítics, acompanyats d'un centenar de testimonis d'aquell moment, han reviscut el camí que van recórrer milers de ciutadans fa vint anys en travessar el primer pas fronterer que va aixecar la barrera la nit que va caure el mur de Berlín. En aquest punt es va permetre el trànsit lliure als berlinesos de l'est la nit del 9 de novembre del 1989 i molts d'ells, entre els quals la mateixa cancellera Merkel, van aprofitar per creuar durant unes quantes hores.

El plat fort de les celebracions és la que ha estat batejada com a "Festa de la Llibertat", un acte que ha començat amb el concert dirigit per Daniel Barenboim i culminarà amb la caiguda simbòlica d'un dòmino gegant, de 2,5 metres d'alçada i d'un miler de peces, que segueix el traçat del mur.

Berlín, expectant

La ciutat fa setmanes que està presa per turistes i periodistes, que no s'han volgut perdre aquest aniversari i han viatjat fins a la capital germànica per viure "in situ" aquest acte de memòria històrica. Els hotels estan tots al 100% d'ocupació i des de dissabte tots els punts de la ciutat on hi ha un tros de mur o algun monument commemoratiu estan envoltats de gent.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut