Un autoretrat del mateix Andy Warhol (Reuters)
Un autoretrat del mateix Andy Warhol (Reuters)
Nova York

Andy Warhol continua viu 30 anys després de la seva mort

La llauna de sopa Campbell's i serigrafies de personatges famosos com Marilyn Monroe i Elvis Presley són imatges molt conegudes d'aquest referent indiscutible del pop art

RedaccióActualitzat

El 22 de febrer d'ara fa 30 anys va morir l'artista nord-americà Andy Warhol, referent indiscutible del pop art i figura essencial en molts camps de la creació contemporània. Objectes quotidians com la llauna de sopa Campbell's i serigrafies de personatges famosos com Marilyn Monroe, Elvis Presley, Marlon Brando, Elizabeth Taylor o el boxejador Mohamed Ali són imatges molt conegudes de Warhol.

L'artista continua sent molt influent després de tres dècades i museus d'arreu del món exhibeixen les seves obres i hi ha nombrosos llibres que recorden els 58 anys de vida de l'artista.

Amb motiu de l'efemèride, s'analitza la influència del mític estudi a Nova York de Warhol, The Factory, mentre surten a la llum més retrats de l'artista, com el pintat per Lincoln Townley i que s'exhibirà a Mayfair, a Londres. Des de The Factory, Warhol va fer de mecenes de tota mena d'artistes, com ara la Velvet Underground, amb Lou Reed com a líder de la banda. Va influenciar joves artistes, com David Bowie, que li va dedicar la cançó titulada Andy Warhol. L'artista tenia una intensa vida social i convertia en moda els locals que freqüentava. Com l'Internacional Tapas Bar & Restaurant, un espai gastronòmic i artístic creat a Nova York per Antoni Miralda.

Andrew Warhola, nascut a Pittsburg el 1928, provenia d'una família de classe obrera d'origen eslovac i ja de ben petit va destacar per les seves habilitats artístiques. Unes habilitats que va adquirir durant els llargs períodes que l'artista s'estava malalt a casa. Tot i la seva salut fràgil, Warhol es va graduar en Belles Arts a Pittsburg el 1949, el mateix any que es va traslladar a Nova York i va iniciar la seva meteòrica carrera. Va començar dissenyant portades de discos per RCA Records als anys 50 i una dècada després les seves obres ja eren exposades en nombroses galeries.

Coincidint amb l'aniversari, el programa "Els Experts" d'Icat.cat emet un ampli reportatge on artistes i estudiosos certifiquen que, tres dècades després, Warhol continua sent molt influent.

Anar al contingut