Andreu Carranza: "'Impremta Babel' és una novel·la homenatge als llibres de paper (...) davant d'aquest univers virtual que ja tenim aquí"

Actualitzat
Andreu Carranza
Autor d'"Impremta Babel"
Editorial Columna

1) Expliqui'ns breument l'argument del seu llibre i la seva relació amb el món de la tecnologia.

"Impremta Babel" és una novel·la homenatge als llibres de paper, a tota la galàxia Gutenberg, davant d'aquest univers virtual que ja tenim aquí, em refereixo als llibres digitals. La història és un viatge a la infantesa i per tant hi he abocat molts records meus. És un homenatge a tots els que es jugaven la vida publicant, imprimint, escrivint o llegint llibres en temps de la censura franquista.

2) Quin futur creu que pot tenir el llibre digital?

Crec que ja és el present i el futur, és el SDT (el súperllibre digital total). Un llibre on mentre anirem llegint, (pels moviments de la pupil·la que captarà una sofisticada webcam) anirem escoltant els sorolls ambientals de la història, els olors, si fa fred, si fa vent, etc., etc., el gust que té un àpat de la parella de protagonistes i potser podrem tastar alguns dels seus plats i sentirem, gairebé a la nostra pell, com fan l'amor, o com viatgen a la velocitat de la llum... L'únic que no sonarà serà la paraula. No tindria cap gràcia que un lector anés llegint la història, seria una novel·la radiada, això no. Tot el que vulgueu, però les paraules les ha d'anar llegint el lector digital mentre, al seu entorn, es van succeint les sensacions, l'explosió d'experiències sensitives relacionades amb la història.

3) Estan canviant les TIC la manera de consumir llibres?

Crec que les TIC, en les escoles on els xiquets i xiquetes l'utilitzen com una eina està provocant una nova manera d'aprendre i de llegir, i segurament això tindrà unes conseqüències quan siguin més grans. De tota manera crec que hi haurà una època de transició en les formes de lectura i d'escriptura: paper, digital.

4) Creu que hi ha diferències entre els lectors que fan servir la xarxa i els que no?

Els lectors crec que tenen moltes coses en comú, vull dir que tant se val que sigui un lector de fa 300 anys, o un dels nostres temps, un que utilitza la web o un altre que no. Ara bé, el lector que entra sovint a la xarxa sempre té la possibilitat d'ampliar informació d'aquell llibre que acaba de llegir, compartir lectures a temps real, als fòrums literaris que n'hi hi ha un fotimer...

5) Ens proposa algun llibre per aquest Sant Jordi?

Encara que potser a mi no em pertoqui fer-ho, com que estic de promoció i fa poquet que ha sortit al carrer us recomano "Impremta Babel".
Anar al contingut