Andorra la Vella

Andorra tanca un forn d'incineració de residus per la seva toxicitat

El govern andorrà ha anunciat el tancament del forn d'incineració de residus de la Comella, després de conèixer els resultats de l'informe sobre les dioxines a Andorra, que alerta de l'alta toxicitat d'aquest forn. Fins que acabin les obres de la nova incineradora que s'està construint, Andorra "exportarà" a Espanya les 150 tones de residus que es produeixen diàriament.

Actualitzat
La decisió de tancar el forn de la Comella l'han pres el Ministeri de Medi Ambient i el de Sanitat, després de rebre l'informe sobre les dioxines a Andorra que recull els diferents estudis que s'han fet durant tot l'any, entre ells l'impacte de les dioxines en pastures i animals destinats al consum de carn. La ministra de Sanitat, Mònica Codina, ha anunciat, després de fer-se públic el decret de tancament, que "de l'estudi es desprèn que la principal exposició humana a les dioxines té lloc com a resultat del consum d'aliments". Codina també ha explicat: "Segons l'OMS, el 90% dels casos d'exposició humana a les dioxines són el resultat de la ingestió d'aliments; aquesta és la principal via de transmissió, fet que ha portat a considerar aquests aliments, i en alguns casos el sòl, com a principals fonts potencials de dioxines." Els resultats de l'informe confirmen també el que fa mesos argumenten els grups de l'oposició i que també ha reconegut la ministra Mònica Codina, que "el forn no es pot adaptar a les noves directives europees". En aquests casos, la normativa permet als estats un període transitori d'adaptació de dos anys, que acaba el pròxim 28 de desembre. Per la seva banda, la ministra de Medi Ambient, Olga Adellach, ha recordat que el govern està negociant des de fa mesos els permisos d'exportació de residus amb Catalunya i Espanya, que es començaran a fer a partir d'ara. Adellach ha explicat també que s'han definit quatre zones geogràfiques en funció del grau de contaminació, a les quals aplicaran les mesures de control i prevenció que estableix la recomanació alemanya dels sòls. Entre aquestes zones destaca la de la Comella, on està situat el forn. El Ministeri de Sanitat també ha anunciat que es realitzarà un estudi per avaluar els riscos per a la salut de les persones i es duran a terme diverses actuacions per conèixer l'evolució de la presència de dioxines en la cadena alimentària i a l'entorn. Finalment, el Ministeri de Medi Ambient ha comunicat així mateix que es crearà una comissió d'informació i vigilància amb l'objectiu d'informar els col·lectius més afectats, veïns i ecologistes, que des de fa temps reclamen el tancament del forn. La comissió estarà integrada per representants dels ministeris de Medi Ambient i de Sanitat, dels ajuntaments de l'associació de pagesos i ramaders d'Andorra, d'associacions ecologistes i de l'associació de consumidors i científics especialitzats. També es crearà un grup de treball tècnic interministerial i multidisciplinari per fer el seguiment del pla d'actuació, proposar plans de vigilància al govern i elaborar els informes tècnics necessaris.
Anar al contingut