Andorra

Andorra tanca la planta d'aigua d'Arinsal i diu que la contaminació és d'origen animal

El govern andorrà nega que l'origen de la contaminació que va causar gastroenteritis a 4.000 persones sigui la filtració d'aigües residuals

RedaccióActualitzat

Andorra ha anunciat que tanca la planta d'embotellament d'aigua d'Arinsal i retira tota la producció de l'empresa, Aigua del Pirineu, arran del brot de gastroenteritis detectat les últimes setmanes. Segons el govern andorrà, s'han trobat restes de "norovirus a gairebé totes les mostres", tant a la font com a la maquinària i les garrafes de la planta embotelladora. És a dir, és l'aqüífer el que està contaminat i per això "tot el que s'ompli amb aigua de la font queda contaminat", ha explicat en una roda de premsa el director de Salut d'Andorra, Josep Casal.

A més, l'origen no són aigües fecals humanes, com havia apuntat la Generalitat, sinó que el focus és animal. Ara s'ha d'investigar la causa exacta de la contaminació.

El tancament arriba després del brot de gastroenteritis que va afectar més de 4.000 persones que havien begut aigua embotellada en aquesta planta i que l'empresa Eden Springs va distribuir en fonts de desenes d'empreses catalanes.

Segons el ministre de Salut andorrà, Carles Álvarez, tot plegat ha estat una "fatalitat", perquè l'aqüífer és en un "entorn natural" que compleix la normativa, a 150 metres de profunditat i amb una protecció de sis metres de formigó.

"Poden ser excrements que s'han filtrat. No és que els excrements arribin a l'aqüífer, sinó que hi arriben els norovirus", ha afirmat el ministre, que ha afegit que, si hi hagués presència fecal, s'haurien trobat bacteris i no virus a l'aigua.  

L'executiu andorrà ha obert un expedient a l'empresa. Com a mesura cautelar, ha demanat que no es consumeixi aigua d'Arinsal, que es comercialitza amb la marca Aigua d'Andorra.

Al matí, el govern andorrà ja ha contradit la Generalitat i ha descartat la filtració d'aigües residuals com a causant de l'episodi de contaminació. Segons han explicat, la concentració de virus en les mostres és d'entre 20 i 110 partícules per cada cinc litres i, per tant, no es pot parlar de contaminació per aigües fecals humanes. La Generalitat, en canvi, va informar de valors d'entre 1.000 i 10.000 per cada litre. Andorra, però, manté que aquestes anàlisis procedien d'una mostra "no homologable ni oficial".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut