Una parella d'homosexuals que es donen la mà.
Andorra debat els matrimonis homosexuals (Foto: ACN)
Andorra

Andorra rebutja el matrimoni entre persones del mateix sexe

Tant el govern com l'oposició andorrana coincideixen que cal normalitzar aquests enllaços, però no s'han posat d'acord sobre si se'ls ha de dir matrimoni o només unió civil

RedaccióActualitzat

El Parlament d'Andorra ha rebutjat aquest dijous legalitzar el matrimoni entre persones del mateix sexe. Els vots de Demòcrates per Andorra, el partit de govern, han tombat la iniciativa. Per primer cop a la història, però, el legislatiu andorrà ha debatut aquesta qüestió.

Tant el govern com l'oposició andorrana coincideixen que cal normalitzar aquests enllaços, però no s'han posat d'acord sobre si se'ls ha de dir matrimoni o només unió civil. Demòcrates per Andorra, el partit del govern, és partidari d'un pas intermedi que reconegui la validesa d'aquestes unions civils, però sense dir-ne matrimoni. De fet, aquest mateix dijous han presentat una proposició de llei de les unions civils, que estableix l'estat civil de "casats" per a les parelles homosexuals, però denominant-les "unions civils". Els socialdemòcrates, a l'oposició, demanaven que siguin considerats matrimonis amb els mateixos drets i deures dels formats per un home i una dona.

El debat polític ha sorgit a iniciativa del partit de l'oposició, però grups de gais i lesbianes del Principat fa temps que reclamen la igualtat de drets per a les parelles del mateix sexe. La societat, però, continua sent tradicional, i s'han de fer equilibris, també amb el coprincipat. Les lleis a Andorra han de ser firmades per un dels dos coprínceps: el president de França o el bisbe d'Urgell. I l'Església catòlica no considera matrimoni aquestes unions.

 

Anar al contingut