Andorra la Vella

Andorra limita a 2.500 euros la retirada d'efectiu als clients de la BPA

El govern andorrà insisteix que les mesures es prenen "per garantir l'operativa del banc"

RedaccióActualitzat

La Banca Privada d'Andorra limita les transferències i la retirada de diners dels seus clients a 2.500 euros la setmana. La mesura l'ha aprovat el govern andorrà, que s'ha afanyat a dir que és transitòria. El Butlletí Oficial del Principat d'Andorra (BOPA) ha publicat un decret que faculta els administradors provisionals de la BPA a adoptar "les mesures cautelars i temporals" que creguin oportunes amb la finalitat de "salvaguardar el valor de la BPA", de preservar "els interessos dels clients" i de protegir la "reputació del sistema financer andorrà".

Tot i que el decret no estableix quins són aquests límits, des de primera hora els clients de la BPA que feien cua a les portes d'algunes sucursals per intentar retirar efectiu dels comptes ja explicaven que els deixaven retirar un màxim de 2.500 euros a la setmana, i més tard ho ha confirmat l'Institut Nacional Andorrà de Finances. L'INAF ha assegurat en un comunicat que es limitaran a aquesta quantitat "les disposicions de xecs, transferències nacionals i internacionals, mitjans de pagament, rebuts, efectes i operativa de caixa".

El govern andorrà justifica la mesura

​El ministre de Finances i Funció Pública en funcions de l'executiu andorrà, Jordi Cinca, ha comparegut davant els mitjans per informar de l'aprovació del decret i insistir que les mesures es prenen "per garantir l'operativa del banc". El decret també dóna la facultat als administradors de la BPA per fixar "límits quantitatius a la lliure disposició de saldos, comptes corrents, comptes de crèdit o de qualsevol altre tipus, així com la transmissió, endosar o cedir efectes canviaris".

Cinca ha recordat que davant els esdeveniments dels últims dies "era molt important actuar amb la contundència que s'ha actuat" i que "feien falta mesures per preservar i protegir els interessos dels clients i la plaça financera andorrana". "Tots els esforços estan centrats a restablir la confiança de l'entitat", ha manifestat el ministre, que ha destacat la voluntat total de les administracions per col·laborar i garantir la transparència d'acord amb els estàndards internacionals.

Opcions per resoldre la crisi

Mentrestant, les opcions que estudia el govern del principat per resoldre la crisi bancària són bàsicament tres: la nacionalització de la BPA, possibilitat que sembla pràcticament descartada, ja que l'executiu no té recursos; la seva liquidació o la seva venda a una altra entitat, una alternativa que tampoc no sembla probable, ja que ni Andbank ni Crèdit Andorrà, les dues entitats més grans del país, han mostrat interès en l'operació.

L'opció més viable sembla la liquidació total o parcial de la BPA, cosa que comportaria vendre tot el que es pugui, pagar la sanció que apliquin els Estats Units i repartir la resta de fons entre el conjunt de la banca andorrana.

Mentrestant, Joan Pau Miquel ha passat a disposició judicial després d'esgotar-se el límit de 48 hores a les dependències policials. La policia ha dictat dues ordres més de detenció contra gestors de l'entitat. No n'han transcendit els noms, però estarien presumptament implicats en el blanqueig de capitals de les xarxes del rus Petrov i el xinès Gao Ping.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut