Sevilla

Andalusia obre la campanya electoral del 22-M amb el pronòstic d'un Parlament molt més atomitzat

L'actual presidenta de la Junta, Susana Díaz, és la gran favorita d'uns comicis en què Podem i Ciutadans aspiren a aconseguir representació parlamentària

Actualitzat

Andalusia ha començat, aquest dijous a la nit, la campanya per a les eleccions autonòmiques del 22 de març. L'actual presidenta de la Junta, Susana Díaz, és la gran favorita d'uns comicis que suposaran la primera prova de foc per al bipartidisme: Podem i Ciutadans aspiren a aconseguir representació parlamentària. Si es compleixen les previsions, del 22-M en sortirà una cambra regional molt més atomitzada.

Aquest mateix dijous s'ha fet pública l'enquesta del CIS, que pronostica una victòria del PSOE, amb un avantatge de deu escons respecte del PP: 44 a 34. Susana Díaz, però, es quedaria a onze diputats de la majoria absoluta i hauria de buscar aliances. Segons el sondeig, Podem seria la tercera força, amb 21 o 22 diputats, i Ciutadans entraria a la cambra de Sevilla amb cinc escons. En canvi, Esquerra Unida patiria una davallada que la faria passar de 12 a una forquilla d'entre quatre i cinc parlamentaris.

A més de Díaz, que va assumir la presidència a mitja legislatura, tots els candidats dels principals partits són cares noves: Juanma Moreno (PP), Antonio Maíllo (IU), Teresa Rodríguez (Podem) i Juan Marín (Ciutadans).

Primera estació electoral del 2015

La decisió de Díaz de dissoldre el Parlament i convocar eleccions anticipades, i de posar fi al pacte de govern amb IU, suposa el tret de sortida d'un any electoral de gran intensitat. Les andaluses, a més a més, són les primeres eleccions d'un 2015 en què també es cridarà a les urnes per a les municipals (que en algunes comunitats coincideixen amb les autonòmiques), els comicis al Parlament català del 27 de setembre i les eleccions generals previstes per finals d'any.

Els dirigents estatals es bolcaran en la campanya electoral. Només aquest divendres, primer dia de campanya, hi haurà actes de Mariano Rajoy, María Dolores de Cospedal, Cayo Lara, Rosa Díez, Íñigo Errejón i Albert Rivera. Aquest desembarcament contrasta amb la poca presència del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que només farà dos actes de campanya. Sánchez ha subratllat que la seva participació és una decisió dels comitès electorals nacional i autonòmic del partit i que no hi té "gaire més a dir".

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut