Madrid

Ana Pastor, escollida nova presidenta del Congrés amb 169 vots

La flamant presidenta de la cambra diu que el Congrés ha de ser "generador dels consensos necessaris"

RedaccióActualitzat

La XII legislatura de les Corts espanyoles ja està en marxa. La ministra de Foment, Ana Pastor, ha estat escollida presidenta del Congrés en segona volta, amb 169 vots, gràcies a l'acord del PP i Ciutadans. El seu contrincant, el socialista Patxi López, ha obtingut 155 vots, mentre que n'hi ha hagut 25 en blanc. D'acord amb aquests resultats, Pastor ha obtingut els vots del PP i Ciutadans, i López, els del PSOE i Units Podem, excepte un, després que el mateix Iglesias ja anunciés abans de la sessió que votaria Patxi López si no sortia elegit Xavier Domènech, d'En Comú Podem, en la primera votació. Esquerra, l'antiga Convergència, PNB i Bildu, per la seva banda, han votat en blanc. També s'ha comptat un vot nul.

Un cop s'han fet públics els resultats, Pastor ha rebut els aplaudiments dels diputats del PP, Ciutadans i del líder del PSOE, Pedro Sánchez, entre d'altres.

Un convidat a la tribuna: "Ana Pastor, insolidària"

Un convidat a la tribuna, de l'associació de víctimes de l'Alvia, però, ha llançat un fullet en què es reclamava justícia per a les víctimes de l'accident de tren a Santiago de Compostel·la ara fa tres anys, i ha cridat "Ana Pastor, insolidària".

Més tard, els diputats han votat les quatre vicepresidències de la cambra, que s'han repartit, amb una cadascun, el PP, el PSOE, Units Podem i Ciutadans. Ha estat escollit vicepresident primer Ignacio Prendes, de Ciutadans, amb 96 vots; Micaela Navarro, del PSOE, vicepresidenta segona, amb 85 vots; Rosa María Romero, del PP, vicepresidenta tercera, amb 83 vots, i Gloria Elizo, d'Units Podem, vicepresidenta quarta, amb 71 vots. Prendres relleva la popular Celia Villalobos, que abandona la mesa per integrar la direcció del grup parlamentari.

Finalment, s'han votat les quatre secretaries amb el mateix patró que les vicepresidències arran de l'acord del PP i Ciutadans. Alícia Sánchez- Camacho, del PP, ha estat elegida com a primera secretària. amb 111 vots; Juan Luis Gordo, del PSOE, segon secretari, amb 85 vots; Marcelo Expósito, d'En Comú Podem, secretari tercer, amb 70 vots, i Patricia Reyes, de Ciutadans, secretària quarta, amb 57 vots.

En Comú: "Prometo treballar per la justícia social i reivindicar la sobrirania"

Un cop han acabat les votacions, els membres de la mesa del Congrés, amb Pastor al capdavant, han jurat o han promès el càrrec. Tots s'han limitat a fer el jurament o la promesa, excepte els diputats d'Units Podem i d'En Comú Podem. Gloria Elizo ha promès treballar per "canviar" la Constitució i "tornar la dignitat i el compromís a la política". I ha afegit: "Mai més un país sense la seva gent ni els seus pobles". Expósito, per la seva banda, ha reivindicat quan ha promès el càrrec: "Prometo treballar per la fraternitat, per la justícia social i reivindicar la sobrirania". Després de les paraules del diputat, Pastor ha donat per finalitzat el jurament i li han hagut de recordar que faltava la secretària quarta per fer-ho.

Pastor diu que el Congrés ha de ser "generador dels consensos necessaris"

En un breu discurs, la flamant presidenta del Congrés ha dit que confia que la legislatura que ha començat sigui "pròspera i fructífera" i ha destacat que el Parlament ha de ser "generador dels consensos necessaris."

"Necessitem més que mai consens i diàleg i en aquesta mesa tindràn la màxima disposició".

Pastor ha fet una defensa aferrissada de la Constitució per "seguir garantint la convivència segons els valors compartits". A més, ha reclamat "l'impuls de les reformes que el nostre país necessita per seguir avançant com a nació en aquest projecte polític comú que és Espanya". En qualsevol cas, la nova presidenta del Congrés admet que la legislatura no serà fàcil, però demana "resoldre els problemes junts".

"Sé que aquest camí no estarà exempt d'obstacles, que espero que puguem resoldre junts"

La sessió ha començat amb la creació de la mesa d'edat formada per María Teresa de Lara (PP), la més gran, i María Such (PSOE) i Nagua Alba (Podem), les més joves, i després d'una primera votació per la presidència de la cambra sense que cap candidat obtingués la majoria absoluta, Ana Pastor s'ha disputat amb López la presidència en una segona volta. En la primera votació per presidir el Congrés, també s'hi havien presentat Domènech i Francesc Homs, del Partit Demòcrata Català.

Pío García-Escudero, escollit president del Senat

El senador del PP, Pío García-Escudero, ha estat escollit per majoria absoluta president del Senat. García-Escudero ha obtingut 151 vots, entre ells els 144 del seu partit. La senadora basca de Podem Miren Gorrotagui ha obtingut 20 vots i hi ha hagut 32 vots en blanc dels 263 que té el Senat.

Per la seva banda, Pedro Sanz, del PP, ha estat escollit vicepresident primer del Senat amb 150 vots i Joan Lerma, del PSOE, vicepresidentt segon amb 55 vots.

Catalá assumeix la cartera de Foment

El ministre de Justícia en funcions, Rafael Catalá, assumeix la feina del Departament de Foment que deixa Pastor, segons publica aquest dimarts el Butlletí Oficial de l'Estat.

A partir d'ara caldrà veure si aquest pacte, que han liderat personalment Rajoy i Albert Rivera, té conseqüències futures i marca la legislatura. S'ha de recordar que, en l'anterior, el PP es va quedar al marge de les negociacions per investir president. Aquest dilluns, Rivera va subratllar el fet que sigui presidenta del Congrés una candidata sense cap taca per corrupció. I Rajoy va explicar a la junta directiva del seu partit que acceptarà governar en minoria.

Ana Pastor, sempre al costat de Rajoy

Ana Pastor va néixer a Zamora fa 58 anys. Metge de professió, va establir-se de ben jove a Galícia. Allà va forjar la seva amistat amb Mariano Rajoy, al costat del qual ha fet tota la seva carrera política. Entre el 1999 i el 2002 va ocupar el càrrec de subsecretària en tots els ministeris pel quals anava passant Rajoy: Educació, Presidència i Interior. L'any 2002 va ocupar la cartera de Sanitat en el govern de José María Aznar. Hi va ser dos anys, va impulsar una llei per remodelar l'administració sanitària i va posar en marxa un pla contra el tabaquisme. Des del 2011 ha encapçalat el Ministeri de Foment. Diputada des de l'any 2000, sempre per Pontevedra, Pastor ha estat en els últims anys un dels membres del govern popular més dialogants amb Catalunya.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut