Madrid

Ana Pastor es reunirà dilluns amb Ricardo Martinelli per mediar en el conflicte entre Sacyr i Panamà

El govern espanyol intentarà mediar entre Sacyr i Panamà per resoldre la crisi oberta després de l'anunci de la constructora d'aturar les obres d'ampliació del canal. Per això, la ministra de Foment, Ana Pastor, es reunirà dilluns amb el president panameny, Ricardo Martinelli.

RedaccióActualitzat

El govern espanyol veu amb preocupació l'anunci de Sacyr d'aturar les obres d'ampliació del canal de Panamà; per això, la ministra de Foment, Ana Pastor, viatjarà la setmana que ve al país centreamericà i es reunirà amb el president Martinelli. L'anunci l'ha fet el mateix president després de mantenir una reunió "molt amistosa" amb l'ambaixador d'Espanya a Panamà, Jesús Silva, i amb l'encarregat de negocis de l'ambaixada italiana, Massimo Tudini.

La taca que suposaria per a la "marca Espanya" que Sacyr abandonés aquest ambiciós projecte, que ha de connectar a través del canal l'oceà Atlàntic amb el Pacífic, ha fet que tant el PP com el PSOE hagin expressat el desig que s'arribi a una solució pactada com més aviat millor.

A Panamà, l'administrador del canal considera desorbitat que per a Sacyr sigui indispensable ara un increment del pressupost de gairebé 1.200 milions d'euros. Per això, el president, Ricardo Martinelli, havia mostrat el seu malestar i havia anunciat la intenció de viatjar a Espanya per demanar al govern de Mariano Rajoy que exigeixi a l'empresa el compliment del contracte.

La reunió de Martinelli i Pastor està prevista per dilluns vinent. Hi serà present el secretari d'Estat per a Iberoamèrica, Jesús Gràcia, en representació del ministre espanyol d'Exteriors, José Manuel García-Margallo. Martinelli ha anunciat que la ministra espanyola també es reunirà amb el president de la junta directiva de l'Autoritat del Canal de Panamà (ACP) i amb el seu administrador, Roberto Roy i Jorge Quijano, respectivament. Segons ha pogut saber TV3, el president de la constructora espanyola Sacyr, Manuel Manrique, ja es troba a Panamà.

Sobre el viatge a Espanya i Itàlia que Martinelli va anunciar, el president panameny ha dit que tot dependrà "del que succeeixi" a la reunió amb la ministra Pastor. A més, ha subratllat que les relacions diplomàtiques, econòmiques i polítiques de Panamà amb Espanya i Itàlia són excel·lents i que aquest és un conflicte entre l'estat panameny i unes empreses.

Les sospites

Les negociacions arriben envoltades per la polèmica sobre el pressupost que Sacyr va presentar per adjudicar-se l'obra. I és que, segons Bechtel, l'empresa nord-americana que competia amb Sacyr, amb l'oferta de 2.283 milions d'euros de l'empresa espanyola no n'hi havia ni per "posar-hi el formigó". Per això, Bechtel sospitava que Sacyr intentaria renegociar a l'alça el contracte quan el tingués adjudicat. Una informació revelada per WikiLeaks el 2010 i que podria ser certa.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut