Amposta

Amposta esdevé l'epicentre del rebuig de la portada d'aigua de l'Ebre a Barcelona

El clam a favor d'una nova cultura de l'aigua ha tornat a ressonar als carrers d'Amposta vuit anys després de la protesta que el 2000 va reunir més de 20.000 persones en la primera gran manifestació contra el Pla Hidrològic Nacional del Partit Popular. Aquesta vegada el motiu era dir "no" al transvasament d'aigua de l'Ebre a Barcelona i ha aplegat unes 35.000 persones segons l'organització, xifra rebaixada fins a 6.000 per la Guàrdia Urbana. Més de 150 entitats i partits polítics de Catalunya i l'Aragó hi han participat, entre ells representants territorials d'Esquerra i Iniciativa. No hi han estat presents les direccions d'aquestes formacions, que van aprovar el transvasament.

Actualitzat
"El transvasament no és la solució" i "Terres de l'Ebre: Catalunya enganyada". Darrere aquests lemes s'han reunit milers de persones amb l'objectiu de pressionar els governs català i espanyol perquè faci marxa enrere en els seus plans per construir una canonada per portar aigua de l'Ebre a l'àrea metropolitana de Barcelona. Agricultors, pescadors, gent anònima i polítics. Grans, petits, catalans i aragonesos. Un aiguabarreig de persones que s'han unit per denunciar el perjudici que pot suposar el projecte. Ambient festiu i crits de dimissió dels responsables polítics.

Exigeixen solucions a la sequera que no perjudiquin l'Ebre i diuen que se senten enganyats pel govern d'entesa, perquè l'any 2000 els partits que en formen part es van oposar al transvasament que preveia el Pla Hidrològic del Partit Popular. En veu de tots, també, la indignació per la iniciativa però, sobretot, perquè aquesta es mantingui després de les últimes pluges, que han donat una lleugera treva a la situació límit a què s'estava a punt d'arribar a causa de la sequera.

En la protesta hi han participat més d'una quinzena d'alcaldes d'ERC de les Terres de l'Ebre, així com la diputada al Parlament Marta Cid, altres regidors del partit republicà del territori i l'alcalde de Montblanc, Pep Andreu. El president d'ICV de les Terres de l'Ebre i regidor de Tortosa, Jaume Forcadell, també hi era, i també s'hi han sumat altres càrrecs electes i militants de la formació ecosocialista. Els dirigents d'aquests partits no hi han pres part, però han deixat llibertat als seus militants per participar-hi.

Per la seva banda, el president de CiU, Artur Mas, s'ha solidaritzat amb els manifestants davant "l'engany" del tripartit.

L'aigua que arriba en vaixell

De moment, l'aigua que arriba a Barcelona des de Tarragona és la que porten els vaixells. Aquest diumenge al migdia sortia del port de Barcelona el vaixell que ha fet la tercera descàrrega. El "Sichem Defender" va atracar dissabte a Barcelona per descarregar 19.000 metres cúbics d'aigua. En total, fins ara aquesta embarcació ha transportat aigua per al consum de més de mig milió de persones. Està previst que els pròxims tres mesos es facin 189 trajectes marítims d'aportació d'aigua a Barcelona procedent de Tarragona, Marsella i el canal de Provença.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut