El Consell d'Europa no ha aprovat cap resolució ni informe sobre la qüestió catalana
El Consell d'Europa no ha aprovat cap resolució ni informe sobre la qüestió catalana
Estrasburg

Àmplia condemna a la violència policial de l'1-O a l'assemblea del Consell d'Europa

Aquest organisme, que no forma part de la UE, ha buscat una solució política a la crisi de Catalunya en un debat amb crides al diàleg però en què no s'ha aprovat cap resolució ni informe

RedaccióActualitzat

Nombroses veus del Consell d'Europa han condemnat amb fermesa la repressió policial de l'1-O i han reclamat diàleg entre els governs espanyol i català. L'assemblea d'aquest organisme, que no forma part de la UE, s'ha reunit per abordar la "necessitat de trobar una solució política a la crisi de Catalunya", tot i que no s'hi ha aprovat cap resolució ni informe.

En el debat, els diputats del PP s'han quedat sols defensant l'actuació de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional el dia del referèndum.

L'encarregat d'introduir el debat ha estat Andrej Hunko, que justament va ser a Catalunya com a observador internacional del referèndum. Hunko ha afirmat que la solució ha de passar pel diàleg i ha rebutjat la violència contra els manifestants pacífics:

"Quatre-cents centres electorals van ser ocupats per la Guàrdia Civil per confiscar les urnes. Ho vaig veure amb els meus ulls en una escola prop de la Sagrada Família. Es va actuar amb armes de goma contra manifestants pacífics. Hi va haver ferits. És inacceptable."

Hunko ha considerat "irresponsable" que el PP mencionés "els anys 30 com a amenaça", en referència a les paraules de Pablo Casado sobre Puigdemont i Lluís Companys. I ha destacat que "la majoria de catalans volen un referèndum com el d'Escòcia o el Quebec".

Més durs encara han estat altres participants al debat, com l'italià Sergio Divina, del grup Demòcrates Lliures, que ha considerat que Espanya ha demostrat "immaduresa" amb la reacció "errònia i desproporcionada" contra l'1-O:

"La violència com a instrument polític només serveix en les dictadures. Es podia haver deixat fer el referèndum i després declarar-lo nul. Però no s'havia de reprimir i impedir-lo amb policia i exèrcit."

 

Des del grup socialista, l'holandès Tiny Kox ha opinat que s'hauria d'haver deixat votar i ha demanat responsabilitat en els pròxims moviments:

"Espero que no tornem a veure aquesta mena de violència ni l'article 155, per retirar tots els poders a Catalunya, cosa que no té cap sentit. Espero que siguin més raonables."

I el liberal belga Hendrik Daems ha considerat que el govern espanyol peca d'immobilisme:

"La legalitat garanteix la democràcia, no es pot ignorar ni deixar de respectar. Però això no significa immobilisme. Les lleis i constitucions van canviant amb la societat."

 

També hi ha hagut suports a la política del govern espanyol, com ha expressat la diputada Ganira Pashayeva, de l'Azerbaidjan.

"Les tensions s'han de resoldre en el marc de la integritat territorial d'Espanya, donem suport als esforços en aquest sentit. I suport incondicional a la integritat territorial de tots els estats membres del Consell d'Europa. Qualsevol problema en aquest context només es pot resoldre dins l'imperi de la llei."

El PP alerta contra els "totalitarismes" i el PDeCAT apel·la a Escòcia

Per part del PP ha parlat Jordi Roca, que s'ha referit al procés català com "un desafiament a principis com són l'imperi de la llei, l'estat de dret o la ruptura de la concòrdia entre ciutadans". Roca ha remarcat que el govern espanyol ja ha ofert diàleg, però sempre dins la llei:

"El govern espanyol ja ha ofert una via de diàleg, sempre que els representants de la Generalitat tornin a la llei. Un diàleg dins de la Constitució, perquè fora de la llei no hi ha democràcia. Jo soc català i, sobretot, demòcrata, i sé que la llei és l'únic que protegeix Europa del totalitarisme."

 

Jordi Xuclà, del PDeCAT, ha defensat el diàleg "a partir de la constatació d'un moviment profund que neix amb la sentència del TC sobre l'Estatut".

"Quan les urnes són atacades per les porres, sempre guanyen les urnes. (...) Permetin que els ciutadans tornin a validar a les urnes si aquesta Constitució encara és vàlida a Catalunya o no. Permetin votar. Tenim admiració per la manera com el govern britànic va permetre donar sortida a Escòcia."

 

♦ El Consell d'Europa demana a Zoido que investigui l'actuació policial de l'1-O

 

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut