Ampli dispositiu policial a les portes de TV3 per dues concentracions enfrontades entre espanyolistes i independentistes

ACN Sant Joan Despí.-Els entorns de les instal·lacions de Televisió de Catalunya (TV3), a Sant Joan Despí, han estat escenari aquest diumenge de dues concentracions de signe contrari, que han fet desplegar com a mesura preventiva un important dispositiu policial. D'una banda, diversos grups espanyolistes i de l'extrema dreta han protestat davant una de les entrades de la televisió pública catalana per reclamar el tancament de l'ens perquè consideren que "genera odi". De l'altra, la resposta de l'organització de l'esquerra independentista i de grups antifeixistes, que ha volgut encerclar els estudis per impedir que s'acostessin els manifestants ultres. Finalment, cadascuna de les protestes, separades per efectius dels Mossos i de la Policia Local de Sant Joan Despí a una distància d'uns cent metres, han reunit un centenar de persones.

Des de les onze del matí, els efectius policials han tancat al trànsit el carrer Jacint Verdaguer, que queda a la part del darrere del recinte de Televisió de Catalunya. A la cruïlla amb el carrer Antoni Gaudí era el punt de trobada dels grups espanyolistes i de l'extrema dreta. Amb el lema 'Basta ya de generar odio. Por el cierre de la TV3', a la manifestació hi participaven membres de Democracia Nacional (DN), Somatemps, Falange Española de la Jons, Democracia y Unidad Española (DUE), Frente Visigodo, Generación Identitaria o els Grups de Defensa i Resistència (GDR) del Bages i el Vallès Occidental, entre d'altres.'TV3 manipuladora', 'España una y no 51' o 'Terroristes, separatistes' han estat alguna de les proclames que han cridat els concentrats, els quals han llegit diversos manifestos, han fet sonar l'himne espanyol i han encès bengales de fum amb els colors vermell i groc. També s'ha vist alguna bandera pre-constitucional i alguns assistents lluïen els seus tatuatges amb l'esvàstica nazi. Punxa la intenció d'encerclar TV3 per protegir-laPer la seva banda, col·lectius com Arran o Unitat contra el Feixisme han emplaçat a col·lectius antifeixistes i del moviment independentista a encerclar les instal·lacions de TV3 per "barrar el pas" a la manifestació de l'extrema dreta. D'aquesta manera volien "materialitzar" el 'no passaran'" i, per tant, impedir que els manifestants ultres s'acostessin a la televisió publica catalana. El cas és que han aconseguit reunir escassament un centenar de persones i la idea de "defensar" TV3 també s'ha esvaït per la poca presència de manifestants de l'lultradreta, que rondaven la seixantena. S'han cridat consignes com 'Vosaltres feixistes, sou els terroristes', 'TV3 serà sempre nostra' o 'Fora els feixistes dels nostres barris'. No s'ha registrat cap incident rellevant, amb l'excepció d'un vianant que ha estat increpat per encarar-se als manifestants antifeixistes, i se l'ha convidat a marxar.Al cap d'unes dues hores, les dues concentracions s'han anat dissolent. Pel que fa als independentistes, han volgut marxar en manifestació pels carrers de Sant Joan Despí, però els Mossos els han comunicat que només tenien permís per fer la concentració, fet que ha despertat malestar entre alguns assistents i hi hagut alguna que altra empenta i una identificació per part de la policia.

Anar al contingut