Aung San Suu Kyi durant una conferència aquest dilluns a Singapur (Reuters)
Aung San Suu Kyi durant una conferència aquest dilluns a Singapur (Reuters)

Amnistia Internacional retira un premi a Aung San Suu Kyi per "trair els seus valors"

L'ONG retira la seva màxima distinció a la líder birmana per no haver protegit "els drets humans" al país

Actualitzat

L'organització humanitària Amnistia Internacional ha anunciat que retira la seva màxima distinció, el títol d'Ambaixadora de Consciència, a la líder birmana Aung San Suu Kyi, per la seva "vergonyosa traïció als valors que havia defensat".

Suu Kyi va rebre l'any 2009 el títol d'Ambaixadora de Consciència, un guardó que també han rebut Nelson Mandela, Vaclav Havel, Ai Weiwei, Malala Yousafsai, U2 o, aquest darrer any, Colin Kaepernick.

El secretari general d'Amnistia, Kumi Naidoo, ha escrit una carta a Suu Kyi, premi Nobel de la Pau l'any 1991, per informar-la de la decisió. Ho ha anunciat l'organització en un comunicat que Naidoo ha publicat a la xarxa.

 


A la carta, Naidoo expressa la seva "decepció" pel fet que la líder birmana "no ha utilitzat la seva autoritat moral i política per protegir els drets humans, la justícia ni la igualtat al seu país". L'ONG lamenta que Suu Kyi hagi mostrat "indiferència davant les atrocitats comeses pels militars de Birmània":

"Estem profundament consternats, perquè vostè ja no representa un símbol d'esperança i coratge"

Des que l'antiga activista es va convertir en la líder "de facto" del govern birmà l'abril de 2016, el seu executiu ha estat "activament involucrat en la comissió o perpetuació de múltiples violacions dels drets humans", assenyala Amnistia Internacional. Segons l'organització, els rohingyes han viscut durant anys al país sota un sistema de "segregació i discriminació".

Malgrat que el govern civil de Birmània no té control sobre els militars, Suu Kyi i el seu govern han protegit les forces de seguretat perquè no hagin de respondre per les seves actuacions i han tret importància als atacs als rohingyes.

ARXIVAT A:
BirmàniaRohingyes
Anar al contingut