Barcelona

Amnistia Internacional denuncia sis anys de detencions il·legals i tortures a Guantánamo

Sis anys de detencions, interrogatoris i empresonaments que no s'acullen a cap norma del dret internacional. Amnistia Internacional ha representat arreu del món les raons absurdes per les quals centenars de persones són a la presó de Guantánamo amb una granota taronja, que ja s'ha fet famosa per les imatges de vexacions i maltractaments a mans dels soldats que els vigilen. L'ONG exigeix al govern dels Estats Units que els presos siguin jutjats o alliberats immediatament, i manifesta la seva protesta en actes com el que s'ha fet aquest diumenge a Barcelona.

Actualitzat
Amnistia Internacional denuncia l'existència de la base de detenció dels EUA a l'illa de Cuba coincidint amb el sisè aniversari dels primers enviaments de presos al centre. Un grup d'activistes vestits amb granotes de color taronja, el conegut color dels uniformes dels presos reclosos a Guantánamo, han representat a la plaça de la Virreina de Barcelona les raons absurdes per les quals estan detinguts molts d'ells.

Tot i no ser gaire optimistes, des de l'ONG encara consideren que les denúncies són vàlides, i que han contribuït a l'alliberament d'alguns presoners, però encara molt pocs en relació amb els que hi ha tancats. Des de diverses organitzacions internacionals s'exigeix als Estats Units i a la resta de països que hi col·laboren cedint espai aeri i aeroports que els interns siguin jutjats o se'ls alliberi immediatament, i que s'acabi així una situació que no respecta els seus drets fonamentals.

Ofegar és torturar?

La mateixa protesta que s'ha fet a Barcelona s'ha representat per tot el món. Divendres passat, coincidint amb l'aniversari de la base, un grup d'activistes van simular que ofegaven un pres amb aigua al mig de Times Square, a Nova York, per denunciar les tortures que el seu govern practica a Guantánamo.

Aquesta pràctica centra des de fa temps als Estats Units el debat sobre què és tortura. L'administració Bush defensa el que considera un tècnica efectiva de la CIA per aconseguir informació de sospitosos de pertànyer a Al-Qaeda.

Ara, el cap dels serveis secrets, Mike McConnell, ha afegit més llenya al foc en una entrevista a la revista "New Yorker". Segons ell, aquesta tècnica és, definitivament, tortura.
Anar al contingut