Amnistia denuncia més de 8.000 "execucions extrajudicials" a Veneçuela

Un informe d'aquesta ONG assegura que l'estat veneçolà exerceix una "violència armada endèmica" sobre la població jove i pobra

RedaccióActualitzat

Un informe presentat per Amnistia Internacional (AI) denuncia que a Veneçuela van morir 8.200 persones en dos anys i mig, la majoria joves, a mans de la policia i altres funcionaris de l'Estat.

L'informe acusa el govern de Nicolás Maduro de permetre actuar amb impunitat als cossos policials, en comptes d'afavorir polítiques que donin oportunitat als joves de barris pobres.

 

"Això no és vida"

Segons l'informe, titulat "Això no és vida: seguretat ciutadana i dret a la vida a Veneçuela", amb 87 homicidis per cada 100.000 habitants anualment, és el segon país del món on se'n cometen més, just després de Síria.

L'informe el va presentar aquest dijous a Buenos Aires el director d'AI Espanya, Esteban Beltrán, que va afirmar que el 2016 van haver-hi al país un total de 21.752 homicidis.

 

Segons Beltrán, més de la meitat de les víctimes van ser joves de barris pobres d'entre 15 i 30 anys:

"Les polítiques i accions del govern criminalitzen i maten els homes joves en situació de pobresa, en un context de creixent inseguretat al país i de desesperació per a la població."

Beltran va denunciar també que la majoria de responsables de la seguretat ciutadana són membres de l'exèrcit, i que això ha fet que la política de seguretat segueixi una "lògica militar", amb "detencions arbitràries, execucions extrajudicials i desaparicions forçades".

 

"Execucions extrajudicials"

En aquest sentit, l'informe assegura que les 8.200 morts que qualifica d'"execucions extrajudicials" són més del 20% dels homicidis que hi va haver en el període analitzat, entre el 2015 i el juny del 2017.

Segons els testimonis de les famílies de les víctimes recollits per AI, els homicidis sovint busquen silenciar testimonis de casos d'extralimitacions policials. Els funcionaris, però, acostumen a justificar que les morts s'han produït en enfrontaments.

Amnistia Internacional, que s'ha queixat de les dificultats que han trobat per accedir a les dades oficials, exigeix al govern de Nicolás Maduro que impulsi polítiques per donar oportunitats als joves, en comptes de contribuir a la impunitat policial.

Segons s'assegura a l'informe, el 87% de la població és pobra i recorda que hi ha 2.300.000 veneçolans que han marxat del país.

Anar al contingut