Flor, Antonio i Felisa expliquen la seva experiència
Flor, Antonio i Felisa expliquen la seva experiència
Barcelona

Amnistia Internacional aprofita el Nadal per demanar justícia pels desapareguts del franquisme

Amb la campanya "Justicia per Nadal", l'organització espera obtenir signatures per demanar al Ministeri de Justícia que investigui o col·labori per jutjar els crims de Dret Internacional comesos al nostre país

RedaccióActualitzat

Per Nadal, la majoria de la gent aprofita per retrobar-se amb la família i compartir moments que a vegades són difícils de trobar al llarg de l'any. Però no tothom té la sort de poder reunir-se. Amnistia Internacional recorda que durant aquestes dates hi ha absències doloroses ja que hi ha persones que encara esperen trobar als seus familiars desapareguts durant la Guerra Civil i el franquisme.

Amb la campanya "Justícia per Nadal", l'organització espera obtenir signatures per demanar al Ministeri de Justícia que investigui o col·labori per jutjar els crims de Dret Internacional comesos al nostre país.

Per tirar endavant la campanya Amnistia Internacional ha recopilat històries de tres persones per il·lustrar els milers de casos que hi ha de desaparicions forçades, execucions i enterraments en fosses comunes, nadons robats i tortures. Crims contra la humanitat, imprescriptibles, però que mai han estat investigats a Espanya. Les tres històries estan enmarcades en tres videos, de Youtube, i estan protagonitzats per Felisa Echegoyen, Flor Díaz i Antonio Narváez, que han hagut de recórrer a la Justícia argentina per demanar justícia:

Flor lluita per poder trobar al seu germà. El 1967, la seva mare va entrar en una clínica per donar a llum a un nen, però la van dormir just abans de néixer el nen. Quan es va despertar, li van dir que el seu fill havia nascut mort. Al cap d'uns anys, Flor i la seva família van poder comprovar que el nadó no havia estat enterrat al lloc on deia l'hospital. I des d'aleshores el consideren desaparegut i l'estan buscant.

 

Felisa va ser torturada per Juan Antonio González Pacheco, àlies "Billy el Niño", el 1974. La jutge argentina María Servinila va dictar una ordre de captura internacional contra 'Billy el Niño' el Govern espanyol està bloquejant la investigació.

 

El tercer cas va tenir lloc durant la Guerra Civil, l'any 1936, Antonio, recorda que "li van donar un tret per l'esquena (al meu pare)... El meu germà tenia 5 anys i jo tenia 3, (...) i encara es van permetre el luxe d'endur-se a la meva mare i matar-la", relata. Li van dir que el seu pare havia estat enterrat en una fossa comuna, però de la seva mare ni tan sols va tornar a saber res. Antonio, va poder explicar la seva història en un jutjat als 82 anys.

 

Anar al contingut