Amnistia Internacional alerta de "les polítiques d'odi" implantades arreu del món

Actualitzat

Amnistia Internacional ha presentat el seu informe anual sobre l'estat dels drets humans al món, en què alerta que la retòrica de l'odi dels populismes està normalitzant la discriminació a gran escala de grups minoritaris en molts països. L'organització, però, també es felicita dels moviments de contestació global que hi estan plantant cara.

El primer cop que Amnistia presenta el seu informe anual als Estats Units, el seu secretari general, Salil Shetty, ha alertat que "els passos enrere" en matèria de drets humans fets pel president Donald Trump suposen "un perillós precedent per a d'altres governs".

"El clar moviment d'odi del govern dels Estats Units de prohibir l'entrada de persones de diversos països de majoria musulmana va preparar el terreny per a un any en què els líders van portar les polítiques de l'odi a les seves conclusions més perilloses."

L'organització avisa que la retòrica i gestos xenòfobs que es normalitzen i acaben patrocinant estats teòricament democràtics com Polònia, Hongria o Turquia. O, fins i tot, la mateixa Unió Europea, quan deté immigrants a alta mar i els torna al caos de Líbia.

Al seu informe anterior, Amnistia Internacional ja va advertir del discurs de l'odi com a amenaça als drets humans i, aquest any, constata que "el món està veient les terrorífiques conseqüències d'aquesta retòrica", que pot "normalitzar la discriminació massiva contra grups marginats".

Erosió de la llibertat d'expressió

Amnistia també alerta de l'erosió d'un principi fonamental, el del dret a la llibertat d'expressió i a protestar per criticar un govern, ara també en risc, diu, al món occidental. L'organització denuncia que els estats que han empresonat més periodistes el 2017 han estat Turquia, Egipte i la Xina, on el Premi Nobel Liu Xiaobo "va morir després d'haver estat empresonat per criticar el govern".

A més a més, alerta que no hi ajuda la proliferació de notícies falses per manipular l'opinió pública.

Però, davant la foscor d'alguns governs, l'ONG contraposa la vitalitat de la societat civil, que està agafant el relleu en la batalla per preservar uns valors universals. Mobilitzacions globals a favor de les drets de les dones com el #metoo als Estats Units o el "Ni una menos" a l'Amèrica Llatina, o bé la defensa dels refugiats són exemple, per a Amnistia, d'una ciutadania atenta i disposada a frenar alguns governs per als quals els drets humans han deixat de ser una prioritat.

ARXIVAT A:
Drets humans
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut