Menors refugiats a Nauru participant en una protesta per les condicions en què es troben a l'illa (Foto: Amnistia Internacional)
Menors refugiats a Nauru participant en una protesta per les condicions en què es troben a l'illa (Foto: Amnistia Internacional)

Amnistia Internacional acusa Ferrovial de gestionar centres de refugiats on es tortura

L'ONG denuncia que l'empresa espanyola va guanyar més de mil milions l'any passat gestionant centres de detenció d'immigrants d'Austràlia a les illes de Nauru i Manus on, segons Amnistia, es cometen abusos

RedaccióActualitzat

L'empresa espanyola Ferrovial va guanyar 1.167 milions d'euros l'any passat gestionant els centres de detenció d'immigrants d'Austràlia a les illes de Nauru i Manus, on es comet tortura, segons denuncia Amnistia Internacional. Aquesta organització no governamental demana a Ferrovial que no renovi el contracte amb el govern australià, que expira a l'octubre.

Amnistia Internacional assegura que hi ha 49 denúncies de maltractament infantil, agressió sexual i intercanvi de favors sexuals per contraban contra personal de l'empresa subcontractada per Ferrovial a Nauru. L'ONG alerta que en aquests centres de detenció es vulneren els drets humans. Ho explica Dani Vilaró, portaveu d'Amnistia a Catalunya:

"És un sistema que nosaltres no dubtem a qualificar com a sistema de tortura, de tortura tolerada pel govern australià i que les empreses que s'encarreguen de la gestió d'aquests camps estan afavorint i estan permetent."

Ferrovial ho nega i assegura que disposa d'un sistema per millorar el benestar dels refugiats. Assegura que la compra de l'empresa que gestiona els centres de detenció d'immigrants a Austràlia no va estar motivada per fer benefici en detriment dels drets humans sinó per ampliar nous mercats.

Amnistia Internacional reclama al govern australià que clausuri el sistema de tramitació extraterritorial i traslladi al continent tots els refugiats i demandants d'asil.

"El problema principal és el model de gestió de la tramitació de permisos de refugiats que està fent Austràlia. De fet, fins i tot Austràlia, alguns ministres, han dit que el sistema que tenen muntat a Nauru està pensat perquè la gent ho passi malament i que dissuadeixi altres persones que venen pel Pacífic."

La majoria de les persones que estan tancades a les illes de Nauru i Manus són originàries de l'Iran, però també hi ha rohinges i ciutadans de l'Afganistan, l'Iraq, Birmània, el Pakistan i Sri Lanka.

Anar al contingut