Estats Units

Amnistia alerta que la lluita contra el terrorisme incrementa fins a un 28% les condemnes a mort al món

Durant el 2014 hi van haver més de 2.500 sentències a mort, però en canvi, 607 execucions, 170 menys que el 2013

RedaccióActualitzat

Augment alarmant de les condemnes a mort el 2014, i descens del nombre d'execucions. Aquest és el balanç de l'informe anual sobre la pena de mort d'Amnistia Internacional. En concret, les condemnes de mort al món van crèixer un 28% el 2014 en relació amb l'any anterior, però en canvi hi va haver un 22% menys d'execucions. 

L'increment de les sentències de mort s'atribueix, en bona part, a les condemnes col·lectives que s'han dictat a Egipte i Nigèria, dos dels països que, com d'altres, segons lamenta Amnistia, recorren a la pena de mort per combatre el terrorisme i la delinqüència. Només a Egipte, els tribunals van imposar més de 500 penes de mort el 2014. De fet, les condemnes col·lectives a la pena capital en aquest país van ser moltes més, però després es van revisar. Judicis multitudinaris i sense garanties als opositors islamistes dels Germans Musulmans després que el seu president, escollit democràticament, va ser enderrocat.

És justament d'això que adverteix Amnistia Internacional en el seu informe anual sobre la pena capital: l'alarmant augment de les penes de mort, perquè els estats hi recorren per combatre les amenaces contra la seguretat de l'estat i es multipliquen les acusacions de terrorisme per aixafar la inestabilitat interna. Egipte i Nigèria han fet pujar un 28% el nombre de sentències a la pena capital i en total n'hi hagut 2.566.

Pel que fa a les execucions, en van ser 607, 170 menys que l'any anterior i amb una reducció considerable respecte a fa vint anys.

L'informe d'Amnistia remarca que el 2014 hi va haver execucions en 22 països, igual que l'any anterior. Els principals són: l'Iran, que oficialment són 289 i en la pràctica moltes més però no reconegudes per les autoritats; l'Aràbia Saudita, amb almenys 90; l'Iraq, amb almenys 61, i els Estats Units, amb 35.

"Cap prova que la pena de mort sigui més dissuasòria que la presó"

La directora d'Amnistia internacional, Audrey Gaughran, ha assegurat: "No hi ha cap prova per a la tesi que la pena de mort sigui més dissuasòria que la presó. Alguns governs pensen, genuïnament, que la pena de mort ajuda a combatre el crim, i s'equivoquen, però estem preocupats perquè molts governs són molt més cínics. Fan servir la pena de mort en un intent de mostrar mà dura contra el crim, en lloc d'intentar arreglar els problemes delictius que tenen."

Un any més, però, la Xina, el país que executa i condemna més persones que tots els altres junts, milers cada any, no consta a l'informe, perquè Pequín no facilita cap dada: les considera secret d'estat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut