Lanzarote

Aminatu Haidar torna a casa després de 32 dies en vaga de fam i gràcies a la mediació de França

Després de 32 dies en vaga de fam a l'aeroport de Lanzarote, Aminatu Haidar ja és a casa. L'activista sahrauí ha aconseguit tornar a Al-Aaiun, on ha aterrat amb un salconduit que li ha facilitat el Ministeri d'Afers Estrangers espanyol. Haidar, que ha volat amb un avió medicalitzat, l'han rebuda com una heroïna centenars de simpatitzants. Un fort desplegament policial, però, ha impedit que les càmeres poguessin prendre cap imatge de l'activista arribant a l'aeroport d'Al-Aaiun i també s'han encarregat d'impedir les mostres de suport. Haidar assegura que el seu retorn és un triomf dels drets humans, la justícia internacional i la causa sahrauí.

Actualitzat
Després de 32 dies en vaga de fam i de negociacions i contactes diplomàtics multilaterals, Aminatu Haidar torna a Al-Aaiun. L'activista ha sortit de l'hospital on havia ingressat aquest dimecres a la nit per forts dolors, i s'ha dirigit amb una ambulància medicalitzada a l'aeroport. Allà, un avió militar procedent de la base de Torrejón de Ardoz s'ha enlairat a mitjanit per traslladar-la a Al-Aaiun. Haidar ha viatjat amb la seva germana, el seu advocat i el metge que l'ha atès els darrers dies.

Haidar ha abandonat l'aeroport de Lanzarote visiblement feble i amb símptomes de fotofòbia davant els flaixos de les càmeres. L'activista sahrauí ha allargat la seva reivindicació fins al final, fins i tot quan ja sabia que tenia permís per sortir. No volia aturar la vaga de fam fins que no trepitgés el Sàhara Occidental. Finalment ha pujat a l'avió sense passaport però amb un salconduit del Ministeri d'Afers Estrangers espanyol i, el més important, sense condicions, sense haver demanat clemència al rei del Marroc.

Minuts després ha arribat a Al-Aauin, on les autoritats marroquines li han tornat el passaport que li havien retirat. Un fort desplegament policial, però, ha impedit que les càmeres poguessin prendre cap imatge de l'activista arribant a l'aeroport. També s'han encarregat d'impedir les mostres de manifestacions en suport de l'activista. Hi ha hagut alguns incidents i corredisses davant la policia i dos periodistes han resultat ferits per cops de pedra.

"Una victòria per la causa marroquina"

El que no poden impedir les autoritats marroquines és l'eufòria que es viu al Sàhara Occidental, on els seguidors de la causa sahrauí han sortit al carrer per celebrar la tornada de Haidar a casa. L'activista ha assegurat que el seu retorn és un triomf dels drets humans, la justícia internacional i la causa del Sàhara Occidental.

Quan ha sortit de l'hospital de Lanzarote, Haidar i el seu entorn han explicat que el cas s'ha resolt sense cap contrapartida per a l'activista, que no haurà de demanar perdó al rei del Marroc ni tampoc reconèixer públicament la seva nacionalitat marroquina. Aquesta era una de les condicions que fins ara posava Rabat per permetre el retorn de Haidar.

Els Estats Units i França, claus

La veritat és que el retorn arriba també gràcies a la mediació de França. Els contactes diplomàtics s'han intensificat en les últimes hores i han precipitat el desenllaç. La intervenció dels Estats Units i de França, amb Nicolas Sarkozy al capdavant, ha estat decisiva per desbloquejar la crisi. Segons sembla, el president francès hauria convencut el rei Mohamed VI per tornar-li el passaport a Haidar.

De fet, durant tot el dia de dijous s'havien encadenat els indicis que pronosticaven que el cas de Haidar es podria resoldre en breu. A l'entorn de Haidar es respirava un clima d'optimisme mentre a Brussel·les, es frenava una resolució sobre el "cas Haidar" argumentant que les gestions diplomàtiques estaven molt avançades. A més, el ministre d'Exteriors, Miguel Ángel Moratinos, assegurava que la solució podria arribar "en breu", una estona després ho confirmava la Plataforma de Suport a Aminatu Haidar.

32 dies sense menjar

El 13 de novembre, Haidar era detinguda a Al-Aaiun, procedent de Nova York, per negar-se a reconèixer que tenia la nacionalitat marroquina. Després de 24 hores arrestada, el Marroc la va expulsar a Lanzarote, on la policia espanyola la va deixar entrar sense passaport, fet que després li impediria agafar cap més avió per tornar al Sàhara Occidental.

Davant la impossibilitat de marxar, el 16 de novembre Haidar es va declarar en vaga de fam, protesta que s'ha allargat durant 32 dies. En aquest temps, l'activista sahrauí ha rebut el suport de nombroses personalitats, especialment del món de la cultura. El 4 de desembre el Marroc va autoritzar Haidar a tornar a Al-Aaiun, però al final Rabat es va fer enrere. Tot i això, la voluntat de l'activista no va decaure. Tot i el seu deteriorament físic, Haidar va continuar la vaga de fam.

A mesura que passaven els dies, les crides per desbloquejar el conflicte augmentaven. L'ONU i la Unió Europea reclamaven una solució mentre que, a Espanya, el govern descartava la mediació del rei Joan Carles. Els contactes diplomàtics, però, es van intensificar a començaments d'aquesta setmana i finalment el cas s'ha pogut resoldre.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut