Barcelona

Amb el 2011 acomiadem el "xec nadó", la desgravació per hipoteca i el tabac en espais públics tancats

Avui és l'últim dia de l'any i també és l'últim dia per gaudir d'algunes de les ajudes socials del govern de José Luis Rodríguez Zapatero que s'acaben per la retallada de la despesa pública. El 2011 arriba, doncs, amb la supressió, entre altres coses, del "xec nadó", que dóna 2.500 euros a les famílies que tenen un altre fill. Els nadons que neixin abans d'aquesta mitjanit encara se'n beneficiaran. També s'acaba l'ajuda de 426 euros per als aturats que hagin exhaurit totes les prestacions i la desgravació fiscal per la hipoteca del primer habitatge. Però no tot el que s'acaba amb el 2011 són ajudes socials: amb el nou any també entra en vigor la prohibició de fumar en espais públics tancats.

Actualitzat
Han passat poc més de tres anys des que el Congrés dels Diputats va aprovar una de les ajudes socials bandera del govern Zapatero, i l'aleshores ministre d'Afers Socials, Jesús Caldera, es feia la foto amb les primeres mares receptores del "xec nadó", una ajuda que buscava fomentar la natalitat. Per l'oposició era electoralista i molts la van criticar, perquè no tenia en compte les rendes i la cobrarien tots els nous pares i mares, rics i pobres.

Les directrius europees d'austeritat han portat ara el govern de Zapatero a passar les tisores. El primer nadó de l'any, i cap dels que vingui després, ja no vindrà amb el xec sota el braç. Parir abans o després de la mitjanit significa 2.500 euros de diferència. Per això s'ha especulat amb la possibilitat que algunes mares hagin demanat al metge que els indueixi el part. Els professionals ho desaconsellen taxativament, pel risc per a la salut del nadó, i han criticat que aquesta precarietat porti algunes famílies a plantejar-s'ho.

També s'acaba la desgravació fiscal per la hipoteca del primer habitatge. La mesura no afectarà qui ja tingui subscrita una hipoteca ni tampoc els nous propietaris que tinguin uns ingressos bruts anuals per sota dels 30.000 euros, uns 24.000 euros nets.

S'apuja l'IRPF a les rendes altes, fins a un màxim del 49% per aquells que tributin a Catalunya rendes per sobre dels 175.000 euros. El govern també gravarà més els bonus milionaris dels directius d'empreses.

A l'altre extrem, també s'acaba l'ajuda dels 426 euros als treballadors aturats i que hagin exhaurit totes les prestacions. A partir del 15 de febrer ja no cobraran una altra de les ajudes socials més significatives del govern de Zapatero i que ara s'acaba. Unes 700.000 persones s'han beneficiat d'aquesta ajuda en el poc més d'un any i mig que ha durat.

Però no tot el que acomiadem amb l'arribada del nou any són ajudes econòmiques. A partir del 2 de gener podrem dir adéu, també, al tabac a tots els locals públics tancats

Ho notarem sobretot a bars i restaurants. Els cambrers, la salut dels quals és l'objectiu a preservar de la reforma de la llei, viuen, doncs, les últimes hores envoltats de fum. Tampoc es podrà fumar en els recintes hospitalaris.

En parcs infantils i centres educatius també s'hi veta el tabac. I també en un lloc que ha passat bastant desapercebut entre l'opinió pública. A les comunitats de veïns no es podrà fumar ni a les escales ni al replà ni tan sols al portal.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut