Madrid

Álvarez diu que els compromisos de l'Estatut en el traspàs de Rodalies es compliran "al més aviat possible"

El traspàs de Rodalies Renfe a la Generalitat es farà aviat, però després d'arribar a un acord amb el govern i amb els sindicats. Es tracta d'una de les condicions que ha fixat la ministra de Foment, Magdalena Álvarez, per elaborar un calendari amb el govern català. Durant la sessió de control al Senat, la ministra ha assegurat que el seu objectiu és complir amb els compromisos de l'Estatut "al més aviat possible". Tanmateix, Álvarez ha alertat que la seguretat dels treballadors és una prioritat i que abans de fer-lo efectiu s'han d'aclarir les condicions del traspàs. A més, ha assegurat que en cap cas el govern espanyol no està endarrerint l'acord, sinó que treballa per assolir-lo.

Actualitzat

En resposta a la pregunta que li ha formulat la senadora de CiU Montserrat Candini sobre el calendari previst per l'executiu espanyol per fer efectiu el traspàs del servei de Rodalies de Renfe a la Generalitat, la ministra ha assegurat que treballa per aconseguir un acord i que l'"objectiu temporal" de l'executiu espanyol és complir amb les previsions de l'Estatut "al més aviat possible". A més, la titular de Foment ha afegit que per poder fixar el calendari d'una transferència es necessita l'acord "en el contingut i les condicions" entre les dues parts.

La senadora nacionalista ha manifestat que els trens de rodalies transporten cada dia uns 450.000 passatgers que reclamen "accions reals" per millorar el servei, i s'ha referit al fet que la Generalitat vol agilitar al màxim la transferència. "El desinterès del govern central és tant que no es pot ni acordar per on es comença a treballar, ja que la resposta és el silenci", segons ha manifestat.

D'altra banda, la ministra ha recordat que l'agost del 2006 va entrar en vigor l'Estatut i el febrer del 2007 es va constituir la comissió, que ja s'ha reunit tres vegades. Paral·lelament, ha afegit que entre el juliol del 2007 i el gener del 2008 hi va haver reunions setmanals amb agents sindicals per avançar en l'acord que havien de proposar a la Generalitat. Una proposta que, el gener del 2008, i malgrat "estar consensuada amb els sindicats", el govern català no va acceptar. La ministra ha destacat també que des del maig del 2008 s'han tornat a reunir. En aquest sentit, considera que "la sensació que el govern dilata l'acord no té cap justificació ni cap sentit".

En qualsevol cas, Magdalena Álvarez ha assegurat al Senat que continuaran treballant per decidir un model de gestió del servei de Rodalies que "garanteixi la qualitat, la seguretat i els drets dels treballadors i que, d'acord amb la Generalitat, compti amb l'aprovació dels agents socials, i serà aleshores, i no abans, quan es produirà la transferència".

Anar al contingut