Barcelona

Altres atemptats als països escandinaus

L'atac que ha patit la capital de Noruega aquest divendres és el setè que es produeix als països escandinaus des del 1999. El 2006, Noruega també va ser focus d'aquests actes de violència amb un tiroteig a la sinagoga d'Oslo, però sense haver de lamentar cap víctima mortal.

Actualitzat
Des del 1999, els països escandinaus han estat objecte de set atemptats. El d'Oslo d'aquest divendres és l'última mostra de violència, i ha causat diverses víctimes mortals i ferits en l'explosió al centre governamental de la capital Noruega i els tirotejos a Utoya, als afores de la ciutat.

Els antecedents ens remunten al primer acte de violència, el 28 de juny del 1999 a Suècia, quan un parell de periodistes i el seu fill de vuit anys van resultar ferits en esclatar el seu cotxe en un suburbi d'Estocolm. La parella ja havia rebut diverses amenaces de mort d'organitzacions neonazis després de publicar una enquesta relacionada amb la música de "raça blanca".  Tres dies més tard, un altre vehicle va esclatar i va ferir greument dos policies a Malmö.

L'11 d'octubre del 2002, set persones, entre elles l'atacant, van morir i 80 van resultar ferides en un atemptat suïcida en un centre comercial a Vantaa, al nord d'Hèlsinki, la capital de Finlàndia. El suïcida era Petri Gerdt, un estudiant de química de 19 anys, i no se saben els motius del seu atac.

Noruega, per la seva part, va tornar a ser atacada el 17 de setembre del 2006, després que tres homes amb armes automàtiques van disparar contra la façana de la sinagoga d'Oslo, sense causar víctimes. Per aquest tiroteig, es van arrestar tres persones, sospitoses també de planejar atemptats contra les ambaixades dels Estats Units i Israel a la capital noruega.

El 31 de desembre del 2008, dos israelians van resultar ferits per armes de foc al centre comercial d'Odense, a Dinamarca. El 2010, un palestí va ser detingut i condemnat a 10 anys de presó per aquesta agressió, que va cometre per expressar la seva ira pel conflicte israeliano-palestí.

Al setembre del 2010, Dinamarca va tornar a ser colpida per l'explosió accidental d'uns explosius en un hotel de Copenhaguen en mans d'un belga d'origen txetxè, Lors Doukaïev. Doukaïev va ser condemnat per tractar de dur a terme un atemptat a la seu del diari "Jyllands-Posten", on es van publicar les caricatures de Mahoma el 2005, malgrat que ell va negar que tingués la intenció de fer-ho.

L'últim atac abans del d'aquest divendres es va produir a Suècia l'11 de desembre del 2010, quan un suec d'origen italià, Taimour Abdulwahab, va morir a Estocolm en detonar uns explosius que portava a sobre. Dos vianants van resultar ferits a 300 metres de la detonació. En un correu electrònic, Taimour Abdulwahab anunciava accions en represàlia per la "guerra contra l'islam" a l'Afganistan.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut