Dimarts, a les 21.55, "Desemparats. L'abús", a TV3

"Als primers que va impactar 'Desemparats' va ser a nosaltres mateixos", Albert Elfa, coautor del documental

Els autors del "Sense ficció" "Desemparats. El dolor" avancen fragments del segon capítol

 

L'endemà del l'emissió de "Desemparats. El dolor", els autors del documental, Montse Armengou i Albert Elfa, han participat en un FacebookLive on han respost les preguntes dels espectadors i comentat la conversa que s'ha creat a les xarxes socials sobre el documental. Segons Armengou, les reaccions "han tingut dues grans línies: afectats que consideren, que la situació és molt pitjor del que hem explicat i suggeriments de perquè no explicàvem la gran feina que fan els serveis socials". La directora del "Sense ficció" ha assegurat que "hem dit que els serveis de menors fan una feina imprescindible que, literalment, salva vides. Però el que pretén el documental és posar el focus cap a un aspecte que potser és poc conegut".


"Als primers que va impactar va ser a nosaltres mateixos, al  principi t'imagines que això pot afectar a famílies desestructurades, però aquest problema és transversal",  Albert Elfa, coautor de "Desemparats"

Albert Elfa avança que a l'emissió de dimarts vinent a "Sense ficció" de "Desemparats. L'abús", "veurem casos d'educadors que han denunciat situacions que consideraven perverses, que els feien fer coses que no s'adeien a la seva professionalitat ni a la seva manera de treballar".


"M'han fet contenció, m'han pegat cops de peu i m'han tirat a terra", Valentina

El testimoni de la Valentina narra el que es va trobar quan va entrar al centre: "Em van fer treure la roba, em van deixar en roba interior i em van començar a revisar i "toquejar" per tot arreu. Em sentia com si hagués comès un delicte. A mi m'han fet contenció, m'han pegat puntades i m'han tirat a terra".
"Desemparats. L'abús" té dos eixos. Per una banda, explica situacions als centres de menors que els nens no haurien d'haver viscut mai i, per l'altra, es pregunta quin és l'entramat d'empreses que hi ha darrera d'alguns d'aquests centres. "Majoritàriament, els centres de menors estan externalitzats i, a Catalunya, les empreses que poden optar a aquesta concessió son empreses sense afany de lucre. Però s'ha detectat que moltes d'aquestes empreses tenen empreses satèl·lit que sí que s'enriqueixen", explica Montse Armengou, i coautora del documental.
 

Un cop emès el segon capítol de "Desemparats", el programa "Sense ficció" continuarà amb un debat sobre el sistema de protecció de menors que es preguntarà com es poden evitar els abusos i si és ètic fer negoci amb els menors desemparats. El debat serà conduït per Albert Elfa i Montse Armengou.

Hi participaran:
Georgina Oliva, directora general de la DGAIA, Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència;
Pilar Núñez, en representació de FEDAIA, Federació d'Entitats d'Atenció i d'Educació a la Infància i a l'Adolescència;
Paco Cárdenas, president d'APRODEME, Associació per la Defensa del Menor
Juan Luis Linares, psiquiatre, psicòleg i director de l'Escola de Teràpia Familiar de l'Hospital Sant Pau de la Universitat Autònoma de Barcelona.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut