Brussel·les

Alonso debatrà avui a Brussel·les amb els seus homòlegs de Defensa de la UE les operacions de pau a l'exterior

El ministre espanyol José Antonio Alonso assistirà avui a la reunió de ministres de Defensa de la Unió Europea a Brussel·les, on analitzaran les operacions de pau europees a l'exterior. Els titulars de Defensa abordaran qüestions relacionades amb l'intercanvi d'informació, i la resposta a situacions de catàstrofe. Després, juntament amb els ministres d'Afers Estrangers, abordaran altres temes, entre ells el futur de la missió de pau a la República Democràtica del Congo (RDC), que ha d'acabar a finals de novembre. Aquestes tropes, entre les quals hi ha un centenar de soldats espanyols, estan en estat d'alerta des de dissabte després de nous incidents a Kinshasa.

Actualitzat

El ministre de Defensa debatrà avui amb els seus homòlegs de la UE sobre el desenvolupament de les capacitats de la UE per llançar i executar operacions de pau a l'exterior, com han estat l'Eufor RD Congo o l'Eufor Althea, aquesta última amb suport de l'OTAN. També analitzaran diversos temes relacionats amb la coordinació civicomilitar en les operacions de la UE, fonamentalment per millorar l'intercanvi d'informació, així com amb el suport militar a la resposta de la UE davant de situacions de catàstrofe.

El ministre espanyol també assistirà a la junta directiva de l'Agència Europea de Defensa (EDA), presidida pel secretari general del Consell de la UE, Javier Solana, en què els titulars europeus de Defensa tractaran el programa de treball de l'EDA per al 2007 i els indicadors i objectius estratègics. A més, decidiran sobre el llançament d'un programa conjunt d'inversió en investigació i tecnologia.

Després d'un primera trobada, els ministres de Defensa mantindran una reunió de treball amb els titulars europeus d'Afers Estrangers i estudiaran el futur de la missió de la UE a la República Democràtica del Congo, que ha d'acabar a finals de mes, després de la celebració d'eleccions presidencials. Defensa assenyala que l'objectiu de la UE és que el país africà es constitueixi i se sostingui com un estat de dret "viable", políticament i econòmicament.

Quan es retiri l'Eufor RD Congo, la seguretat tornarà a ser responsabilitat exclusiva de la missió de les Nacions Unides (Monuc) i del govern de la RDC. Tot i això, la UE mantindrà l'operació policial Eupol Kinshasa i l'operació Eusec RD Congo, d'assessorament per a la reforma del Ministeri de Defensa i de les forces armades del país.

La missió de pau, integrada per un centenar de soldats espanyols, està en estat d'alerta des de dissabte després de nous incidents a Kinshasa, la capital, entre partidaris del president, Joseph Kabila, i el seu rival a les eleccions presidencials, Jean-Pierre Bemba. En aquests enfrontaments van morir quatre persones. L'agost passat uns enfrontaments semblants després de la primera volta de les eleccions presidencials es van saldar amb una vintena de morts.

El 19 de novembre la Comissió Electoral ha de validar els resultats de la segona volta, en què segons els resultats provisionals Kabila supera Bemba per 19 punts.

Anar al contingut