Madrid

Alonso confirma que la mort d'un soldat espanyol a l'Afganistan va ser per un atac premeditat

Es confirma que la mort d'un soldat espanyol dissabte a l'Afganistan va ser per un atemptat premeditat. Ho ha dit el ministre de Defensa espanyol, José Antonio Alonso, després de reunir-se amb el secretari general de l'OTAN, l'holandès Jaap de Hoop Scheffer, que visita Madrid en el marc d'una gira de capitals que està fent per preparar la cimera de caps d'estat i de govern de l'OTAN que es farà a Riga, Letònia, a finals de novembre. De Hoop Scheffer ha dit que la mort del soldat és el preu que s'ha de pagar per "una causa justa".

Actualitzat

La mort d'un soldat espanyol a l'Afganistan ha centrat l'entrevista entre el màxim responsable de l'OTAN i el ministre de Defensa. Després de la trobada, José Antonio Alonso ha confirmat el que ja havia apuntat aquest diumenge, que l'explosió que dissabte va acabar amb la vida d'un soldat espanyol i en va ferir quatre més va ser un "atemptat premeditat" contra el comboi del contingent espanyol desplegat a l'Afganistan. Alonso ha explicat que l'explosiu utilitzat estava compost per entre tres i quatre quilos de trilita, que estava enterrat com una mina, i que va ser col·locat amb el propòsit d'atacar les tropes espanyoles.

Després de reunir-se amb el ministre de Defensa, Jaap de Hoop Schefferi ha anat al Palau de la Moncloa, on ha mantingut una conversa personal d'àmbit restringit amb el president espanyol, a petició d'aquest últim. Tots dos tenien previst repassar els principals assumptes de l'agenda de l'Aliança Atlàntica. Una agenda dominada per la preparació de la cimera de Riga, que té com a principal repte dissenyar la transformació militar i política de l'OTAN per adaptar-la a les necessitats del segle XXI.

De tota manera, el màxim responsable de l'OTAN ho ha lligat amb l'episodi del soldat de l'Afganistan. Ho ha fet demanant a Rodríguez Zapatero que contribueixi en la feina de fer entendre als ciutadans que encara que es paga "un alt preu" per la presència militar a l'Afganistan, és per "una causa justa".

La missió internacional a l'Afganistan, on Espanya té desplegats uns 720 efectius a l'oest del país, i la candidatura de Saragossa per acollir la futura base de vigilància aèria de l'Aliança, són altres qüestions que han centrat les converses entre José Luis Rodríguez Zapatero i Jaap de Hoop Scheffer.

Sobre la taula també hi havia el finançament de la Força de Reacció Ràpida, la força més ambiciosa de l'Aliança que permet desplegar fins a 25.000 efectius a qualsevol lloc del món en un termini d'entre cinc i quinze dies. Considerada la "joia de la Corona" de l'OTAN, Espanya lidera el debat sobre el seu finançament, el repartiment de càrrega entre els Vint-i-sis i la generació de les forces.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut