Imatge d'arxiu del comissari europeu, Joaquín Almunia (Foto: Reuters)
Imatge d'arxiu del comissari europeu, Joaquín Almunia (Foto: Reuters)
Barcelona

Almunia contradiu Mas i assegura que rebaixar el dèficit espanyol al 4,4% és possible

El vicepresident de la Comissió Europea (CE), Joaquín Almunia, no comparteix l'opinió del president de la Generalitat, Artur Mas, que Espanya no pugui arribar a l'objectiu del 4,4% de dèficit aquest 2012, tal com es va comprometre davant Brussel·les. Segons Almunia, "depèn de com es facin les coses". Daltra banda, la CE manté oberta la investigació sobre les ajudes públiques que va rebre Spanair. Tot i el concurs voluntari de creditors que va presentar l'aerolínia, amb un passiu que arriba als 474 milions d'euros, Almunia adverteix que si la CE considera aquestes ajudes il·legals, podria obligar Spanair a tornar els diners.

RedaccióActualitzat
En una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", el comissari europeu de la competència no ha volgut revelar qui hi ha al darrere de la denúncia contra Spanair. S'ha limitat a dir que en aquest sector són habituals i que, per exemple Ryanair, té oberts un munt de processos similars. Almunia ha deixat clar, però, que l'obertura "d'un concurs de creditors no vol dir que la investigació s'aturi, perquè si s'haguessin de recuperar ajudes públiques, s'intentarien recuperar sobre la liquidació de la companyia".

Joaquim Almunia ha estat contundent en respondre les declaracions del president de la Generalitat sobre el compliment del dèficit espanyol. Artur Mas, després de l'entrevista amb Mariano Rajoy, que veu difícil que Espanya pugui rebaixar del 8% de dèficit actual fins al 4,4% que reclama la UE. Mas va dir que això no era "possible" ni tampoc aconsellable. El comissari europeu ha dit que "en aquest cas el president Mas no té raó. No estic d'acord que això no sigui possible. Depèn de com es facin les coses". Almunia creu que aquesta reducció del dèficit no posaria en perill l'estat del benestar, i que cal seguir treballant per reduir l'endeutament i augmentar la productivitat.

Anar al contingut