Beirut

Almenys vuit morts i una trentena de ferits en enfrontaments entre manifestants i l'exèrcit libanès a Beirut

Els enfrontaments entre un grup de manifestants i l'exèrcit libanès han causat almenys vuit morts i una trentena de ferits a Beirut. Els aldarulls han passat durant una protesta pels talls de subministrament elèctric en alguns barris al sud de la ciutat. L'intercanvi de trets ha començat quan les forces de seguretat han intentat dissoldre la concentració i han causat la mort d'una persona, un seguidor del partit opositor Amal. Els manifestants, prosirians, han llançat pedres i han cremat diversos vehicles i pneumàtics al mig del carrer. Els enfrontaments han pujat de to i han augmentat les víctimes. Els aldarulls s'emmarquen en un augment de la tensió política al país, que continua sense president.

Actualitzat

La fractura social al Líban s'encenia aquest diumenge al vespre per una aparent minúcia. Un grup de joves cremaven pneumàtics i alguns vehicles en senyal de protesta pels talls d'electricitat que pateixen des de fa setmanes alguns barris del sud de Beirut. La resposta contundent de l'exèrcit va causar la mort d'una persona, un seguidor del partit opositor Amal. Amb la situació descontrolada, la intensitat dels enfrontaments va anar creixent, i finalment hi va haver 8 morts i gairebé 30 ferits.

Aquest episodi de violència és un dels més greus que ha patit el Líban des del final de la guerra civil que va acabar el 1990. És també una expressió descontrolada de la tensió política entre el govern antisirià i l'oposició xiïta, secundada des de Damasc i Teheran. El Líban està políticament en un impàs que ja fa més de dos mesos que dura. El dia que l'expresident Emile Lahoud va deixar el càrrec es va obrir un buit de poder, i cada vegada que s'ha intentat cobrir-lo s'ha trobat algun impediment.

Ara, la Lliga Àrab, que es reunia d'urgència després dels enfrontaments a Beirut, vol intentar acabar amb la incertesa política. La proposta dels països àrabs és que Michel Suleiman, el cap de l'exèrcit, sigui elegit nou president i que es formi un govern d'unitat nacional en què tots els sectors estiguin representats. L'enèsima iniciativa per reconduir un país que es mou perillosament cap a un nova guerra civil.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut