Praga

Almenys vuit morts i desenes de desapareguts per les inundacions a l'Europa central

Alemanya, Àustria, la República Txeca i Polònia han activat totes les alertes davant les fortes pluges que amenacen de desbordar rius i provoquen despreniments de terra. Hi ha nombroses carreteres tallades i el servei de trens també té interrupcions. Milers de persones han hagut de ser evacuades.

RedaccióActualitzat
Les inundacions no donen treva al centre d'Europa. Almenys vuit persones han mort i prop d'una desena estan desaparegudes per les fortes pluges que han caigut aquest cap de setmana i que han provocat importants inundacions a Alemanya, la República Txeca i Àustria. Les previsions apunten que els pròxims dos o tres dies la situació continuarà sent crítica i no es preveu que millori.

La situació és dramàtica a Alemanya, on s'ha registrat una de les morts. Les zones més afectades són el land de Turíngia i la ciutat de Passau, a Baviera, que té tot el centre històric inundat des de fa dies. El govern bavarès ha activat l'alarma a diverses zones després que el riu Inn superés els 9 metres i el Danubi, els 12. El govern d'Angela Merkel ha mobilitzat l'exèrcit per participar a les tasques de contenció. En àmplies zones del Rin, el Mono i el Neckar s'ha prohibit el trànsit marítim a causa de les inundacions.

Alguns d'aquests rius van cap a Àustria, on les víctimes mortals són ja dues. Les autoritats veuen amb temor com els seus rius, en especial el Danubi, amb nivells mai vistos els últims 30 anys, estan a punt de desbordar-se i podrien igualar les riades de 2002. S'ha activat "l'alerta per catàstrofe" a Salzburg, Tirol, Viena, l'Alta i la Baixa Àustria. Arreu del país es donen per desaparegudes quatre persones. Només a l'Alta Àustria hi ha 7.600 bombers treballant per ajudar els habitants de 800 localitats.

A la República Txeca, el nombre de morts és ja de cinc persones. La ciutat de Praga està en alerta màxima. La crescuda del Moldava ha negat zones pròximes a la capital, on l'exèrcit ha preparat barreres de metall i sacs de sorra per protegir el centre històric. Una cinquantena de localitats a la regió de Bohèmia estan extremant les precaucions pels aiguats i s'han evacuat centenars de persones. Molta gent ha hagut de ser rescatada en helicòpter de les seves cases. Les pluges, a més, han obligat a tancar carreteres i a suspendre la circulació de trens a bona part de l'oest de la República Txeca. Les autoritats volen prendre totes les mesures per evitar que es repeteixi la situació de l'any 2002. Llavors, les inundacions van deixar disset morts, desenes de milers d'evacuats i milers de milions d'euros en destrosses.

Polònia està també en alerta. Almenys 16 localitats del sud-est polonès continuen en estat d'alerta davant el risc d'inundació, mentre diverses poblacions rurals properes a la frontera amb la República Txeca estan negades per les aigües després de les intenses pluges i el desbordament de rius. Les pluges amenacen d'arribar també a Eslovàquia i Hongria. França ha activat el nivell taronja.

Les pluges de les darreres 72 hores han superat els 200 mm en alguns punts del centre continental. Els cinc registres més importants dels darrers tres dies són:
218 mm a Bregenz, Àustria
203 mm a Säntis, Suïssa
163 mm a Salzburg, Àustria
160 mm a Zugspitze, Alemanya
156 mm a Carsfeld, Alemanya

Brussel·les ofereix ajudes del fons de solidaritat

La Comissió Europea ha expressat el seu condol a les víctimes de les inundacions i ha ofert a Àustria, Alemanya i la República Txeca
ajudes del fons de solidaritat per fer front als danys. "Estem preparats per ajudar on es necessiti més ajuda", ha dit el comissari de Política Regional, Johannes Hahn, en un comunicat. Els fons servirien per cobrir el cost de les operacions d'emergència i reconstrucció.

Per poder beneficiar-se de les ajudes, els tres estats han de presentar una sol·licitud en un termini màxim de 10 setmanes. Segons les primeres estimacions, els danys provocats per les inundacions han de superar els 3.670 milions d'euros en el cas d'Alemanya; els 1.790 milions en el d'Àustria i 872 milions al de República Txeca.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut