Bilbao

Almenys una vintena de detinguts en una operació contra l'organització juvenil Segi al País Basc i Navarra

La Policia Nacional ha posat en marxa una macrooperació contra Segi, considerada la branca juvenil d'ETA. Fins ara s'han detingut almenys una vintena de persones a diverses localitats del País Basc i Navarra, i els agents estan fent diversos registres a domicilis i locals. Una de les detencions s'ha fet a Catalunya. Es tracta d'una noia alabesa que estaria estudiant a la ciutat de Barcelona. Als detinguts se'ls acusa de recompondre l'organització juvenil. Considerada el planter d'ETA, Segi va ser il·legalitzada el 2007 i desmantellada ara fa un any en una altra operació. El cop policial arriba just una setmana després de la detenció a França del presumpte cap de l'aparell internacional de Segi.

Actualitzat
Segona gran operació contra Segi en un any. El cop policial ha arribat de matinada i ha suposat la detenció de diversos militants de l'organització juvenil d'ETA, entre ells dirigents actuals de la formació, com els coordinadors a Àlaba, Guipúscoa, Biscaia i Navarra.

Fins ara s'han confirmat una vintena de detencions però no es descarta que el nombre augmenti. Els agents han estès les seves operacions fins a Barcelona, on s'ha detingut Marina Sagastizabel, segons sembla una alabesa que estudia en aquesta ciutat. La policia, que manté oberta l'operació, està fent nombrosos escorcolls domiciliaris i a locals, on s'ha intervingut abundant documentació i suports informàtics.

Als detinguts se'ls acusa de recompondre l'organització juvenil, desmantellada ara fa un any en una altra operació policial. Haurien participant en reunions i concentracions i fet pintades al carrer. De fet, alguns dels detinguts estan vinculats també amb la kale borroka.

L'operació, que continua oberta, la dirigeix el jutge de l'Audiència Nacional Fernando Grande-Marlaska, qui també es va encarregar el novembre de 2009 del dispositiu contra Segi en què van ser detinguts 35 membres d'aquesta organització. En aquella ocasió el jutge els va definir com una autèntica acadèmia terrorista i un tentacle d'ETA. Segi va ser il·legalitzada l'any 2007, en ser considerada com a organització de pas previ per ingressar a la banda terrorista.

Els detinguts a Biscaia són Xabat Morán Ruiz, Ikoitz Arrese Otegi, Rubén Villa Esnaola, Xabier Vidaurre Sanz, Imanol Beristain Gutiérrez. A Guipúscoa, Beñat Lizeaga Urkidi. A Àlaba s'ha agafat Igazki de Robles i Marina Sagastizabal. A part de la noia detinguda a Barcelona, també s'han practicat detencions a Navarra, on s'ha detingut: Ander Maeztu Arteaga, Imanol Salinas Ijurco, Egoi Irisarri Alzueta, Ibon Esteban Scaloni i Xabier Arina Echarte. Tots tenen entre 20 i 29 anys.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut