París

Almenys una persona amb mort cerebral i cinc en estat greu en un assaig clínic a França

L'accident ha passat quan es provava per primer cop la toxicitat d'un futur nou medicament

RedaccióActualitzat

Com a mínim una persona en estat de mort cerebral i cinc ferits greus -quatre amb risc de seqüeles- en un accident durant un assaig clínic que s'ha fet en un centre privat de Rennes, al nord-oest de França, especialitzat en assajos mèdics.

L'accident, qualificat de molt greu per la ministra de Serveis Socials i Sanitat, Marisol Touraine, ha passat quan es provava la toxicitat d'un futur nou medicament que s'havia de prendre per via oral. De fet, el test estava en fase 1, és a dir, que per primer cop s'administrava una molècula a un nombre reduït de persones sanes per saber-ne la toxicitat. Abans, s'havia provat en ximpanzés.

En un primer moment, s'ha dit que el medicament era a base de cànnabis, però després la ministra ho ha desmentit. La confusió ve del fet que la molècula que es provava actua sobre el sistema endocannabinoide, però la molècula no conté cànnabis.

Tant la persona en coma com els altres 5 hospitalitzats són voluntaris que s'havien sotmès a l'assaig clínic. L'experiment, que havia rebut el vistiplau de l'Agència de Seguretat del Medicament, ha quedat suspès.

L'assaig va començar el 9 de juliol i hi havien participat, fins ara, 90 voluntaris. S'havia d'ampliar fins a 128. Alguns voluntaris van prendre una dosi única, d'altres dosis repetides i, evidentment, uns altres, placebo.

La ministra de Sanitat, Marisol Touraine, ha explicat que les víctimes són tots homes, de 28 a 49 anys. Tots pertanyien al mateix grup i havien rebut les dosis més altes i de manera repetida. Tots manifesten trastorns neurològics en diferents graus.

El fàrmac anava destinat a tractar els trastorns d'humor i l'ansietat, i els trastorns motors associats a malalties neurodegeneratives.

El laboratori de Rennes responsable de l'assaig, Biotrial, per encàrrec d'un laboratori farmacèutic portuguès que volia comercialitzar el medicament, ha fet un tuit informant que havia estat escrupolós en el compliment del protocol:

 


 

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut