Honshu

Almenys tres morts i un centenar de ferits per un terratrèmol al Japó

Tres persones han mort i més de cent han resultat ferides al nord del Japó a conseqüència d'un terratrèmol de 7,2 graus a l'escala de Richter que ha sacsejat el país aquesta matinada. El sisme ha afectat sobretot l'illa de Honshu, la més gran de l'arxipèlag, i l'epicentre s'ha situat a 300 quilòmetres de Tòquio, on també s'ha notat el tremolor. En les zones més afectades s'han hagut de tallar carreteres per moviments de terres i s'ha interromput el servei de trens. Els equip d'emergència busquen una desena de persones desaparegudes. Per sort, no hi ha alerta de tsunamis.

Actualitzat
El terratrèmol, l'epicentre del qual s'ha situat a vuit quilòmetres de profunditat, ha tingut lloc poc abans de tres quarts de nou del matí, hora local, i s'ha pogut sentir amb intensitat a diverses províncies del nord-est del Japó. De fet, es tracta del terratrèmol més fort que sacseja el Japó des del de l'agost de 2005, que també va tenir una magnitud de 7,2 en l'escala oberta de Richter.

L'Agència Nacional de Meteorologia parla de tres morts, mentre que el govern japonès redueix aquesta xifra a dos. El primer ministre, Yasuo Fukuda, ha ordenat poc minuts després del tremolor que es formi un grup d'emergència. Les forces d'autodefensa del Japó han desplegat una missió de 147 equips de rescat de Tòquio i 12 més d'altres províncies perquè comencin a treballar en la zona afectada pel sisme.

El terratrèmol ha afectat les línies de tren d'alta velocitat -Shinkansen- i la resta de línies ferroviàries del nord-est i est del país, que de moment estan suspeses per precaució. A més, prop de 7.500 cases estan sense electricitat a les zones més afectades pel terratrèmol. Sortosament, el tremolor no ha afectat el funcionament de les tres plantes nuclears de la veïna província de Fukushima ni tampoc l'aeroport de Sendai.

Les autoritats han advertit que s'esperen rèpliques de 6 o més graus de magnitud durant les pròximes hores i ha recomanat a la població que extremi les precaucions davant el perill d'esfondraments de terra.

El Japó és sobre una de les zones sísmiques més actives del món. El terratrèmol recent més greu que hi ha hagut va ser a Kobe, a l'oest del país, el 17 de gener del 1995, amb una magnitud de 7,3 graus i que va deixar més de 6.000 morts.
Anar al contingut