Nairobi, Kenia

Ja són 9 els morts a Kènia pels aldarulls després de les eleccions presidencials

Les dades oficials atorguen la victòria al president sortint, però l'oposició l'acusa d'haver manipulat els resultats i ha sortit al carrer

RedaccióActualitzat

Uhuru Kenyatta ha estat proclamat novament president de Kènia amb el 54% dels vots. Això almenys és el que diuen els resultats oficials de les eleccions presidencials celebrades aquesta setmana. L'oposició, però, no en reconeix els resultats, i ja hi ha hagut els primers enfrontaments violents entre els opositors i les forces de seguretat que, segons algunes informacions, han causat almenys 9 morts. El govern del país, però, ha negat que hi hagi hagut víctimes mortals.

El rival de Kenyatta, Raila Odinga, assegura que els resultats de les votacions van ser manipulats amb un atac informàtic al centre de dades, i que és ell qui ha guanyat realment, amb un 50,13% dels vots. Va ser aquesta denúncia la que va fer sortir al carrer els seus partidaris, sobretot a dos suburbis de la capital, Nairobi, on té el gruix del suport.

 

La policia els estava esperant, i va fer servir bales de debò per dispersar-los, mentre els manifestants aixecaven barricades i encenien focs. Mentrestant, Kenyatta assumia el càrrec amb un discurs d'aparença conciliadora:

"Vull potenciar la cooperació, l'amistat i la col·laboració. Aquest país necessita que estiguem tots junts."

 

L'oposició, però, per boca de James Orengo, un dels seus líders, assegura que en mans de Kenyatta el país no és una democràcia de debò:

"És un autèntic desastre. Les eleccions no es basen només a anunciar guanyadors i perdedors. Han de ser un procés democràtic i participatiu per exercir els drets socials i polítics. Els drets de la minoria. Malauradament, la nostra Constitució només està feta per a la majoria."

 

L'arrel ètnica del conflicte

El conflicte no és només polític, és també, i sobretot, ètnic: Uhuru Kenyatta forma part de l'ètnia kikuyu, que és on troba el gruix del suport, mentre que Raila Odinga és de l'ètnia luo, l'ètnia rival. De fet, la policia acusa els luo d'aprofitar els aldarulls per dedicar-se a saquejar els barris dels kikuyu, a pesar que públicament els partidaris d'Odinga fan crides a la calma. Els luo, per la seva banda, acusen la policia d'atacar-los només a ells.

Por d'una nova onada de violència

El 2013 Kenyatta va guanyar les eleccions amb un marge més estret, un 50,07%, i per només 8.000 vots va estalviar-se la segona volta. Llavors Odinga, que va aconseguir un 43,3% dels sufragis, ja va denunciar irregularitats, que el Tribunal Suprem del país va desestimar.

La por és que ara es reprodueixi l'onada de violència que va patir Kènia fa 10 anys també després d'unes eleccions. Llavors la confrontació entre guanyadors i oposició va deixar 1.300 víctimes mortals i més de 500.000 persones exiliades.

Ara els carrers de la capital són un clar reflex del clima polític. Una societat polaritzada i un dispositiu policial per evitar la magnitud dels aldarulls d'ara fa una dècada. La corrupció i la desigualtat social persisteixen en una Kènia que veu com Uhuru vol allargar la permanència al poder cinc anys més.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut