La xifra de víctimes no para de créixer (Reuters)
La xifra de víctimes no para de créixer (Reuters)
Gaza

58 palestins morts en les protestes contra l'ambaixada dels EUA a Jerusalem

Desenes de milers de palestins s'enfronten amb l'exèrcit israelià a la frontera de Gaza arran del trasllat de l'ambaixada a Jerusalem

RedaccióActualitzat

Els Estats Units han estrenat aquest dilluns ambaixada a Jerusalem i les protestes que hi ha hagut a conseqüència del fet s'han saldat fins ara amb 58 palestins morts, set dels quals menors, i més de 2.700 de ferits, més de la meitat per ferides de bala o metralla.

El trasllat de la seu diplomàtica nord-americana de Tel Aviv a la ciutat santa ha indignat els palestins, que s'han manifestat a la frontera de Gaza, coincidint amb els 70 anys de la Nakba, que commemora la seva expulsió per la creació de l'estat d'Israel.

Durant la marxa per reclamar el dret dels refugiats a tornar a casa seva, en què han participat 40.000 persones, hi ha hagut enfrontaments de desenes de milers de palestins amb l'exèrcit israelià.

Segons el Ministeri de Salut palestí, la majoria dels morts i ferits han rebut trets de bala. N'hi ha hagut també que han estat ferits per metralla procedent dels trets, per inhalació de fum o per cops i contusions. 

Tot i que el president nord-americà, Donald Trump, ha assegurat que el trasllat de l'ambaixada i el reconeixement de Jerusalem com a capital israeliana servirà per "avançar cap a la pau", la d'aquest 14 de maig ha estat la jornada més sagnant des del 2014.
 

 

El Ministeri de Salut ha informat que la primera víctima mortal ha estat Anas Qudieh, de 21 anys, que ha rebut un impacte de bala a l'est de Jan Yunis, al sud de Gaza. A partir d'aquí, ha anat augmentant la xifra de morts i ferits.

La majoria de víctimes mortals tenien entre 20 i 30 anys. Entre els morts, tres adolescents de 14, 15 i 16 anys.

Uns testimonis han indicat que els manifestants han aconseguit trencar la tanca fronterera i alguns d'ells han passat cap al territori israelià.

Segons un portaveu de Hamas, "els palestins no acceptaran viure sota el bloqueig que s'ha imposat a la Franja de Gaza i estan determinats a escriure el seu document d'autodeterminació".

Mentrestant, des de l'exèrcit israelià s'ha acusat els islamistes de "dirigir una operació terrorista enmig de masses de gent" a diverses localitats de Gaza.

 

 

Des de fonts militars israelianes han calculat "uns 35.000 manifestants violents en 12 localitats al llarg de la frontera", i uns milers més reunits en campaments a mig quilòmetre de la tanca de seguretat. Les forces israelianes hi han repost amb mètodes de dispersió de masses i amb foc real.

 

ARXIVAT A:
Pròxim Orient Estats UnitsIsrael
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut