Iraq

Almenys 30 morts i desenes de ferits ens dos nous atemptats prop del mausoleu de l'imam Ali, a Najaf

Dos nous atemptats suïcides han sacsejat la ciutat iraquiana de Najaf, al nord del país, i han causat almenys 30 morts i desenes de ferits. Els atacs s'han registrat de manera gairebé simultània en dues àrees properes al mausoleu de l'imam Ali, el cosí i jove del profeta Mahoma, el més venerat pels xiïtes. El primer atac ha tingut lloc quan un suïcida ha fet esclatar una bomba que tenia adossada al cos prop d'un mercat. Minuts després l'altre artefacte ha explotat a la zona d'Abasiya. Najaf, situada a 170 quilòmetres al sud de Bagdad, és considerada ciutat santa pels xiïtes.

Actualitzat

Els atemptats suïcides a l'Iraq no cessen. En el primer atac, un suïcida ha fet esclatar una bomba que tenia adossada al cos prop d'un mercat de Najaf. Paral·lelament, l'altre artefacte ha explotat a la zona d'Abasiya, segons fins policials. Les dues explosions, que han tingut lloc prop del mausoleu de l'imam Ali, han provocat almenys 30 morts i ferides a 60 persones més. Segons la policia i diversos testimonis, la majoria de les víctimes pertanyen a la comunitat xiïta. De fet, la ciutat de Najaf, que els xiïtes d'arreu del món consideren sagrada, ha estat objectiu de la violència sectària en diverses ocasions.

Les forces de seguretat han acordonat la zona on s'han produït els atacs i han establert llocs de control en les principals avingudes de Najaf, on viuen nombrosos clergues xiïtes, entre ells l'ayatollah Ali Sistani, la màxima autoritat xiïta a l'Iraq.

Els atacs han continuat i s'ha produït una tercera explosió, quan un vehicle tot terreny que passava pel costat d'un comboi militar nord-americà en la carretera que uneix la veïna ciutat de Kufa, també venerada pels xiïtes, amb la localitat d'Hilla ha esclatat. Amb tot, encara no se sap si hi ha hagut víctimes.

Aquests atacs se sumen als que sacsegen cada dia tot l'Iraq i que augmenten la percepció d'un risc immediat de guerra civil arreu del país. Aquesta setmana les forces nord-americanes i iraquianes han desplegat una nova fase per reforçar la seguretat d'algunes de les zones més amenaçades per la violència.

Anar al contingut