Més de 3.600 morts i prop de 17.000 ferits a Turquia i Síria en dos grans terratrèmols

Un segon terratrèmol de gran intensitat ha sacsejat a mig matí la mateixa zona de Turquia afectada pel primer sisme, mentre encara hi ha milers de desapareguts

RedaccióActualitzat

Més de 3.600 persones han mort i prop de 17.000 han resultat ferides en els terratrèmols de gran magnitud que aquesta matinada i aquest matí han sacsejat el sud de Turquia i el nord de Síria, a la zona del Kurdistan on tots dos països fan frontera.

Al sisme més fort, de magnitud 7,8 en l'escala de Richter, l'han seguit una sèrie de rèpliques que han fet caure edificis que havien quedat molt tocats. A més, cap al migdia, hi ha hagut un segon terratrèmol una mica més al nord. Els equips de rescat busquen supervivents entre la runa a contrarellotge.

 

El terratrèmol més fort, a les 4 de la matinada hora local (les 2 a Catalunya), ha estat al sud de Turquia i ha durat molt, uns 30 segons, cosa que ha causat l'ensorrament de molts edificis.


Segon terratrèmol a mig matí

Poc abans de dos quarts d'11 del matí (les 9 a Catalunya) hi ha hagut un segon gran terratrèmol a Turquia mateix, de magnitud entre 7,5 7,6, uns 80 quilòmetres al nord del lloc on hi ha hagut el de 7,8.

Una excavadora remou la runa d'un edifici ensorrat, aquest dilluns a la ciutat rebel de Jandaris, al nord de Síria (Reuters)

L'epicentre d'aquest segon sisme ha estat a la ciutat d'Elbistan, a la província de Kahramanmaras, que ja havia estat força afectada pel primer terratrèmol, mentre hi ha hagut desenes de rèpliques entre els dos.

 

De moment no hi ha informació sobre les conseqüències d'aquest segon gran tremolor, que podria afegir més destrucció a la que ja hi ha hagut aquesta matinada.


Més de 3.600 morts

Al vespre, el balanç ja superava les 3.600 víctimes mortals. El ministeri de Salut de Turquia ha quantificat en 2.316 les persones mortes al seu país, en un balanç fet a dos quarts de deu del vespre.

El govern d'Erdogan ha donat més xifres: ja s'han rescatat més de 2.400 persones dels 3.700 edificis que es calcula que s'han ensorrat arran del terratrèmol. L'executiu d'Ankara ha decretat set dies de dol oficial al país.

Pel que fa a Síria, el govern de Bashar al-Assad ha donat la xifra de 593 víctimes mortals a les àrees que controla, mentre els responsables de les zones controlades pels rebels han parlat d'almenys 700.


Aquesta xifra l'han donada els responsables de l'organització Defensa Civil de Síria, coneguda també com als Cascos Blancs, que s'encarreguen de la gestió de les emergències en les zones rebels.

Pel que fa als ferits, a Turquia n'han comptabilitzat, de moment, més de 13.293, mentre que a la Síria controlada pel govern han dit que en tenen gairebé 1.411, i les zones rebels han parlat d'uns 2.000 ferits.

Les persones desaparegudes després del primer terratrèmol encara són milers, cosa que fa témer que les xifres de víctimes mortals poden pujar molt més.

L'epicentre del primer terratrèmol d'aquest dilluns ha estat pocs quilòmetres a l'oest de la ciutat turca de Gaziantep, molt a prop de la frontera amb Síria i del mar Mediterrani.


Cerca contra rellotge de supervivents

Just després del terratrèmol que ha fet ensorrar molts edificis, i malgrat el fred molt intens i la neu, bona part dels supervivents s'han dedicat durant hores a buscar persones atrapades sota la runa.

Quan ha pogut arribar maquinària pesant els esforços han estat més eficaços, però de tota manera amb molta cura per evitar que la runa es mogués i acabés de colgar els supervivents enterrats.

Equips de rescat busquen persones atrapades sota la runa d'un edifici ensorrat, aquest dilluns a Diyarbakir, al sud-est de Turquia (Reuters)

Amb la llum del dia la feina s'ha fet més fàcil, però les moltes rèpliques han acabat de fer caure alguns dels edificis que havien quedat en estat més precari.

L'arribada d'equips de rescat de l'estranger permetrà accelerar les tasques de recerca, però el terratrèmol també ha malmès carreteres i aeroports, cosa que en dificultarà l'arribada.


​12 anys de guerra i, a sobre, un terratrèmol

Al nord de Síria, on els serveis de rescat són més precaris, les primeres informacions comptabilitzaven desenes d'edificis ensorrats i també desenes de víctimes mortals.

En aquest país el terratrèmol ha afectat molt les províncies de Hama, TartusLakatia i Alep, parcialment sota control rebel, mentre també ha patit molt la d'Idlib, també en mans dels rebels al règim.

Equips de recerca busquen supervivents entre la runa, aquest dilluns a la ciutat rebel d'Idlib, al nord de Síria (Reuters)

Aquí el terratrèmol ha evocat el record dels pitjors moments dels 12 anys de guerra civil: de fet, molts dels ciutadans en un primer moment han cregut que els tornaven a bombardejar.

Hospitals com el d'Afrin s'han omplert ràpidament de ferits per tot arreu, fins i al terra de les sales i dels passadissos, mentre els cadàvers dels morts s'acumulaven a l'exterior.


Erdogan activa el seu govern

Pel que fa a Turquia, les autoritats han decretat ja de matinada el nivell més alt d'alerta per emergències, el 4, i han demanat ajuda internacional, amb gossos rastrejadors i material per detectar senyals de vida sota la runa.

A les xarxes socials han aparegut missatges de persones que estan atrapades sota la runa i que demanen que les auxiliïn, i els Bombers, l'exèrcit i també molts voluntaris s'han abocat al rescat.

Un equip de voluntaris rescata una persona ferida de la runa d'un edifici ensorrat, aquest dilluns a Adana, a Turquia (Reuters)

De matinada a Turquia el president Erdogan ha dit a Twitter que per fer front a la situació ha activat el seu govern, principalment els ministeris d'Interior, Salut i Governació:

"Estem coordinant els treballs iniciats després del terratrèmol. Espero que superarem aquest desastre junts al més aviat possible i amb els menors danys. Continuem treballant."


Deu províncies turques afectades

Al primer gran terratrèmol l'han seguit moltes rèpliques que han afectat una desena de províncies del sud de Turquia: les de Gaziantep, Kahramanmaras, Adiyaman, Sanliurfa, Malatya, Kilis, Diyarbakir, Osmaniye, Adana i Hatay.

És una zona molt àmplia, d'uns 500 quilòmetres de llarg, al sud d'Anatòlia, on, a més, aquesta matinada de dilluns, la més freda de l'hivern, de moment, hi ha temperatures sota zero i nevades.

Això ha dificultat molt les condicions de vida a l'aire lliure per als supervivents que s'han quedat sense casa.

Un membre dels equips de rescat porta un nen ferit, aquest dilluns a la ciutat rebel d'Azaz, a Síria (Reuters)

A més de Turquia i Síria, els terratrèmols s'han sentit al Líban, a Israel i a Geòrgia, entre altres països de la zona.

A ciutats com Damasc, Beirut i Trípoli s'han sentit amb molta intensitat, cosa que ha fet sortir molta gent al carrer per la por que els edificis s'ensorressin.
 

Molts països anuncien l'enviament d'ajuda, sobretot equips de rescat

La petició del govern d'Erdogan ja ha tingut resposta des de molts països: la Unió Europea, Rússia, Israel, Geòrgia, el Kazakhstan i Espanya han activat l'enviament d'ajuda aquest mateix dilluns. Fins a 45 països ja han ofert ajuda humanitària, entre els quals Ucraïna.

El govern rus està preparant dos avions per portar a les zones afectades un centenar d'especialistes a buscar supervivents entre els edificis enrunats, i Israel hi enviarà ajuda humanitària.

Geòrgia, país veí de Turquia, i el Kazakhstan, soci d'aquest país a l'Organització d'Estats Túrquics, també s'han mostrat disposats a enviaments imminents, tot i que no han concretat quins.

Intent de rescat d'una víctima mortal en un edifici ensorrat, aquest dilluns a la ciutat rebel d'Idlib, a Síria (Reuters)

Com Rússia, també Espanya està activant efectius de la Unitat Militar d'Emergències i de l'Equip de Resposta Immediata de la Comunitat de Madrid per enviar-los a Turquia i a Síria per col·laborar en les tasques de recerca de supervivents.

Des de Catalunya, la Generalitat s'ha ofert a proporcionar ajuda humanitària als afectats pel terratrèmol. També s'han obert contactes amb els consolats i les ONG de la zona, per saber si hi ha catalans entre les víctimes.

La unitat canina de rescat i salvament K9, amb seu a Creixell, ja ho té tot a punt per marxar. 

La Unió Europea està treballant en la coordinació dels equips de rescat que els països membres enviaran: ho ha anunciat Janez Lenarcic, comissari de Gestió de Crisi:

"El Centre de Coordinació de Resposta a Emergències està coordinant el desplegament dels equips de rescat des d'Europa. Ja hi ha en camí equips dels Països Baixos i de Romania."


Les ONG que treballen sobre el terreny, com Metges sense Fronteres, ja ha començat a atendre els ferits a Síria.

Possiblement és el pitjor terratrèmol des que n'hi ha registres

El d'aquest dilluns és el terratrèmol de més magnitud que hi ha hagut mai en aquesta regió de Turquia. L'últim gran terratrèmol va ser el d'Izmit, el 1999, que va arribar a una magnitud de 7,6 i en què van morir unes 17.000 persones.

El 2011 n'hi va haver un de magnitud 7,2 a Van, en el qual van morir unes 600 persones, i el 2020, un altre a Esmirna, que amb una magnitud de 7,0 va provocar la mort de 115 persones.

Equips de rescat busquen persones atrapades sota la runa d'un edifici ensorrat, aquest dilluns a Diyarbakir, al sud-est de Turquia (Reuters)

De fet, en una avaluació d'urgència, Stephen Hicks, investigador en sismologia de l'Imperial College de Londres, ha assegurat que aquest és el terratrèmol més fort que s'ha registrat mai en aquesta zona de Turquia.

Segons ha explicat a Twitter, el desembre del 1939 va haver-n'hi un de pràcticament equivalent al nord-est que va matar unes 30.000 persones, però en una àrea sismològica força llunyana:

"Només mirant la distribució dels terratrèmols de magnitud 7 i superior des que el 1900 van començar els registres, el d'avui és, amb diferència el més gran en aquesta regió."


Alerta de tsunami a Itàlia

A Itàlia l'Institut de Geofísica i Vulcanologia ha emès una alerta de tsunami pel terratrèmol de Turquia, que han considerat un perill real i han alertat la població que viu a la costa.

L'alerta s'ha emès cap a les 6 del matí, amb la recomanació d'allunyar-se de les zones costaneres i buscar punts alts pròxims per refugiar-s'hi.

Però s'ha desactivat cap a les 8 del matí, després que s'ha comprovat que no arribaria cap tsunami a les costes italianes:

"El trànsit ferroviari s'ha reprès amb normalitat a Sicília, Calàbria i la Pulla, on s'havia suspès com a mesura de precaució després de l'alerta de Protecció Civil."

 

ARXIVAT A:
SíriaTurquia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut