Iraq

Almenys 160 morts al barri xiïta de Sadr City en el pitjor atemptat des de la invasió nord-americana de l'Iraq

El pitjor atemptat a l'Iraq des de la fi de la guerra, fa tres anys, ha devastat aquesta tarda el barri xiïta de Sadr City. L'explosió coordinada de sis cotxes bomba en un mercat ple de gent i en altres zones d'aquest barri de Bagdad han causat la mort d'almenys 160 persones i n'han ferit més de 230, segons la policia. Les explosions han provocat incendis i han destruït cotxes i comerços. Poc després una desena d'obusos han explotat en una zona sunnita pròxima a Sadr City, probablement en represàlia per l'atemptat contra els xiïtes. Per evitar venjances per l'atemptat d'avui, el govern iraquià ha establert un toc de queda indefinit a Bagdad.

Actualitzat

Segons un portaveu del Miniteri de l'Interior iraquià, vuit cotxes bomba haurien entrat a Sadr City durant el dia d'avui. Sis haurien explotat, un ha estat interceptat i l'altre l'estarien buscant. Paral·lelament, un centenar d'homes armats han atacat el Ministeri de Salut, mentre el ministre era a l'interior de l'edifici. Els assaltats s'han dispersat quan han arribat diversos helicòpters nord-americans.

Les explosions han ocasionat un continu trànsit d'ambulàncies en el dia més sagnant de tot el 2006, que coincideix amb la celebració del dia d'Acció de Gràcies als Estats Units.

Tot i que es parla de sis cotxes bomba, encara no se sap amb exactitut el lloc on han explotat tots. Se sap que dos dels cotxes bomba han explotat en un mercat ple de gent i un tercer ho ha fet en un encreuament de carreteres del mateix barri de Sadr City, un dels barris més pobres de la capital i també un dels que més han patit la violència originada arran de la invasió nord-americana. Se'l considera el feu de les milícies xiïtes del clergue Muqtada al-Sadr, enfrontat a les forces internacionals.

El barri ha estat escenari en els últims dies de freqüents enfrontaments entre soldats dels EUA i iraquians contra milicians xiïtes o grups terroristes. Les tropes nord-americanes sospiten que el soldat Ahmed Qusai al-Taayie, d'origen àrab i de 41 anys, ha estat segrestat per les milícies xiïtes radicals de l'Exèrcit del Mahdi i dut al seu feu de Sadr City.

Organitzacions sunnites denuncien que aquí és on s'amaguen els escamots de la mort xiïtes que participen en la lluita interreligiosa que ja ha provocat milers de morts i que va a l'alça. Segons dades de l'ONU, el mes passat van morir més de 3.700 civils iraquians, 120 al dia, la xifra més alta des de la fi de la invasió.

Cheney no és a Bagdad

Mentrestant, la Casa Blanca i l'oficina del vicepresident dels EUA, Dick Cheney, han desmentit que l'alt càrrec dels EUA es trobés de visita a Bagdad aquest dijous. Això, després que la televisió iraquiana hagi informat que Cheney havia arribat a l'Iraq en una visita sorpresa per reunir-se amb les tropes del país coincidint amb la commemoració del dia d'Acció de Gràcies.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut