El Caire

44 morts i un centenar de ferits en dues explosions en esglésies d'Egipte

Estat Islàmic reivindica els dos atacs a les esglésies coptes, que estaven plenes de fidels que celebraven Diumenge de Rams

RedaccióActualitzat

Aquest diumenge hi ha hagut dos atemptats amb bomba contra els coptes a Egipte. Tots dos atemptats haurien estat perpetrats per terroristes suïcides: el primer a l'església de Sant Jordi, a la localitat de Tanta, i el segon a la catedral de Sant Marc d'Alexandria. 44 persones han mort i un centenar han quedat ferides.

Els atemptats arriben en ple Diumenge de Rams i a menys de tres setmanes de la visita que el papa Francesc farà a Egipte. Una visita que servirà per enfortir els llaços amb la comunitat copta, model de convivència interreligiosa amb el món musulmà.

Egipte ha mobilitzat l'exèrcit per protegir edificis d'interès. El ministeri de l'Interior ha destituit dos responsables de seguretat locals pels atemptats.

Després dels atemptats, hi ha hagut protestes a les portes de les esglésies per rebutjar els atacs.

Atac a Tanta

El primer atemptat ha estat de bon matí. Almenys 27 persones han mort i prop de 80 han quedat ferides per una explosió dins una església copta de la ciutat egípcia de Tanta, a uns 120 quilòmetres de distància del Caire. Molts dels ferits són greus, segons la televisió estatal egípcia.

En el moment de l'explosió, l'església estava plena de fidels que celebraven Diumenge de Rams. Segons les primeres informacions, l'explosió ha passat en una zona molt propera a l'altar major del temple.

Explosió a la catedral d'Alexandria

Al migdia hi ha hagut una segona explosió, aquest cop a la catedral copta de Sant Marc de la ciutat d'Alexandria. Aquest segon atemptat ha causat 17 morts i més de 40 ferits i ha estat tres hores després del primer atac contra una església copta a Tanta.

 

El papa de l'Església Copta, Tauadros II, ha escapat il·lès de l'atemptat suïcida a la catedral de Sant Marc d'Alexandria, segons ha confirmat el seu secretari, Angelious Izhaq, en declaracions a la cadena ON TV. Tauadros II es trobava en aquell moment a l'interior de la catedral, on presidia la cerimònia del Diumenge de Rams, d'acord amb els mitjans egipcis.

Segons mitjans egipcis, el suïcida hauria estat identificat abans de fer esclatar la seva càrrega a l'interior de la catedral. Acorralat pels serveis de seguretat, ha fet esclatar els explosius. Almenys tres agents han resultat morts.

Celebraven Diumenge de Rams

El Ministeri de l'Interior egipci no ha facilitat encara dades sobre què ha provocat l'explosió. Investiguen si ha estat una bomba o si potser un terrorista suïcida s'ha fet explotar dins de l'església.

L'ofici de Rams que es feia en aquells moments a l'església es gravava en vídeo. Aquestes imatges recullen el moment de l'explosió:

 

En el punt de mira

Els coptes d'Egipte són la comunitat cristiana més nombrosa i de les més antigues del Pròxim Orient.  Els grups radicals islamistes els tenen en el punt de mira des de fa temps, però en els últims anys, les represàlies s'han incrementat.

El mes de desembre passat hi va haver un altre atemptat contra la catedral copta del Caire. En aquella explosió van morir 25 persones i una cinquantena van quedar ferides. Estat Islàmic va assumir l'autoria de l'atemptat a la catedral.

Els jihadistes acusen els cristians de promoure el cop d'estat, fa quatre anys, contra el govern de l'islamista Mohamed Mursi.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut