Tarragona

13 estudiants d'Erasmus, totes noies, moren en un accident d'autocar a l'AP-7

A l'autocar hi viatjaven una seixantena d'estudiants de la UB que tornaven de la nit del foc de València

RedaccióActualitzat

Almenys 13 estudiants, totes noies, han mort en un accident d'autocar que ha bolcat a les sis d'aquest matí al quilòmetre 333 de l'AP-7, a l'altura de Freginals, al Montsià.

Al vehicle, que pertany a la flota de l'empresa Autocars Alejandro, de Mollet del Vallès, hi viatjaven 60 estudiants d'Erasmus i el conductor. Els estudiants tornaven de veure la nit del foc a València.

A més de les 13 víctimes mortals, hi ha 23 persones ferides de diversa consideració que s'han traslladat a diversos hospitals: 5 a Amposta, 5 a Tortosa, 3 a Vinaròs, 2 a Reus, 3 a Tarragona i 5 a diversos hospitals de Barcelona i la seva àrea.

Entre els ferits, n'hi ha sis de greus i un de crític, aquest últim a la Vall d'Hebron. La majoria dels ferits tenen entre 20 i 32 anys. 26 persones han estat donades d'alta o han sortit il·leses. Els estudiants que han quedat il·lesos o bé que ja han estat donats d'alta dels hospitals ajudaran de forma voluntària en la identificació de les 13 universitàries que han perdut la vida en l'accident.

22 nacionalitats

Els estudiants d'Erasmus eren de molt diversa procedència. Hi viatjaven estudiants de 22 nacionalitats: d'Holanda, Bèlgica, França, Finlàndia, Hongria, Alemanya, Suècia, Noruega, Suïssa, la República Txeca, Nova Zelanda, el Regne Unit, Itàlia, el Perú, Bulgària, Polònia, Irlanda, Palestina, el Japó, Turquia, Grècia i Ucraïna. La major part feien el seu programa d'Erasmus a la Universitat de Barcelona, però també n'hi havia d'altres de la Politècnica de Catalunya, l'Autònoma i la Pompeu Fabra.

El departament de Justícia de la Generalitat ha activat un equip de 17 metges forenses de les Terres de l'Ebre, Tarragona i Barcelona per treballar sobre el terreny en la identificació de les víctimes mortals. Els forenses ja han fet l'autòpsia a totes les víctimes. Els resultats es creuaran amb les dades que aportin les famílies per completar les identificacions.

Les famílies s'estan desplaçant des dels seus països i se'ls està donant tota mena de suport per facilitar-los l'arribada a Tortosa.

S'investiguen les causes

Els estudiants viatjaven en un grup de cinc autocars de la mateixa empresa. L'autocar que ha tingut l'accident circulava l'últim. Segons ha explicat el conseller d'Interior, Jordi Jané, l'autocar ha rascat contra les proteccions del voral dret i el conductor hauria fet un fort cop de volant cap a l'esquerra. L'autocar ha travessat la mitjana de l'autopista, ha impactat amb un cotxe i finalment ha bolcat.

En l'accident també hi ha un altre vehicle implicat. Hi viatjaven dues persones que han resultat ferides.

El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha dit que s'investiguen les causes, però tot sembla indicar que obeeix a "factors humans". El conductor de l'autocar està a la comissaria de Tortosa mentre s'investiga l'accident:

"Encara hem d'analitzar les causes de l'accident. Tot fa pensar que la causa vindrà de factors humans"

El conductor de l'autocar, que ha resultat ferit lleu, l'estan interrogant a la comissaria dels Mossos d'Esquadra a Tortosa. Se li ha fet un test d'alcohol i drogues que ha donat negatiu. aquest dilluns al matí compareixerà davant del jutge.

Els Bombers han hagut d'esperar que arribessin unes grues de gran tonatge per aixecar els vehicles i poder rescatar les persones que hi han quedat atrapades sota l'estructura.

L'empresa propietària de l'autocar, Autocars Alejandro, farà arribar un altre vehicle a la zona per fer-se càrrec de les persones il·leses i dur-les a un hotel de Tortosa.

L'AP-7 ha estat tallada en sentit sud des de primera hora del matí fins a les quatre de la tarda. S'han fet desviaments per l'N-340. Des de passades les quatre de la tarda, a la calçada en sentit nord de l'AP-7 hi ha habilitat un carril per cada sentit de la marxa. Això provoca uns 2,5 quilòmetres de retenció en cada sentit.

Per atendre les víctimes s'hi han desplaçat 17 dotacions de Bombers de la Generalitat fins el lloc on ha bolcat l'autocar. El Sistema d'Emergències Mèdiques SEM ha desplaçat 7 ambulàncies medicalitzades i 5 ambulàncies bàsiques.

Telèfon d'informació

S'ha habilitat un telèfon d'informació per als familiars de les víctimes. Des de Catalunya es pot trucar al 012 i, des de l'exterior, s'ha de trucar al +34902400012.


El centre de comandament d'emergències s'ha instal·lat a l'hotel Coronas de Tortosa. Fins allà s'hi han desplaçat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el conseller d'Interior, Jordi Jané, i el ministre d'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut