Pla tancat on es pot veure una tortuga mediterrània abans de ser alliberada en una finca de la zona de la Vall Major de Bovera, a les Garrigues, el …
Pla tancat on es pot veure una tortuga mediterrània abans de ser alliberada en una finca de la zona de la Vall Major de Bovera, a les Garrigues, el 31 d'octubre de 2018. (Horitzontal)

Alliberen una trentena de tortugues mediterrànies a la Vall Major de Bovera

Actualitzat

ACN Bovera.-Una trentena d'exemplars de tortuga mediterrània procedents del Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) han estat alliberats aquest dimecres al matí a la Vall Major de Bovera, a les Garrigues. Es tracta d'una espècie en perill d'extinció que des de fa tres anys s'ha establert en una finca de gestió ecològica de l'Associació Trenca d'on se'n extrauen exemplars per portar-los al Parc Natural del Montsant, molt proper a la zona. El director tècnic del CRARC, Joaquim Soler, ha explicat que a la finca ja hi ha un centenar de tortugues que han aconseguit criar i per tant ''sembla que els animals van proliferant sense problema''. La companyia Endesa ha participat econòmicament en el projecte adequant la tanca perimetral de la finca i dues bases impermeabilitzades amb argila.

Joaquim Soler ha explicat que la tortuga mediterrània és l'espècie autòctona de Catalunya, protegida des de l'any 1988. No es pot tenir a les cases ni tampoc comercialitzar-la. De fet, és una espècie poc abundant i per això està en perill d'extinció ja que durant anys es va capturar com animal de mascota i també s'ha vist afectada per la destrucció dels hàbitats on viu, amb incendis, per exemple. Soler ha assenyalat que la de Bovera és una ''experiència pilot'' en una finca de gestió ecològica on hi ha cultiu d'oliveres amb una ''agricultura respectuosa''. Els animals hi poden conviure amb petites ''mates de bosc'', de manera que s'ha aconseguit que neixin cries i per tant es poden extreure alguns animals per portar-los al Parc Natural del Montsant, que està molt a prop. És doncs, segons Soler, un projecte de reforç dins del projecte general de reintroducció de l'espècie al Parc Natural. Tots els animals alliberats, tant els d'aquest dimecres com els dels darrers anys estan identificats amb un xip i marcats amb un número a la closca per tal de fer-ne un seguiment, prevenir possibles captures i saber quins són els seus desplaçaments. Marc Gálvez, de l'Associació Trenca, ha explicat que el projecte va sorgir arrel de la troballa de tres tortugues mediterrànies a la Vall Major. Aleshores ha portaven uns anys gestionant la finca on es troben, en què l'activitat principal és la de la producció d'un oli salvatge, alhora que també s'afavoreix la conservació del medi ambient i la recuperació patrimonial mitjançant l'agricultura tradicional. Quan es van trobar les tortugues, es van posar en contacte amb el CRARC i va començar el projecte aprofitant que la finca està tancada. Gálvez ha afegit que volen continuar alliberant tortugues amb la previsió d'augmentar el seu àmbit a finques veïnes, adaptant-les prèviament de manera que el lloc s'acabi convertint en una mena de ''refugi''. El projecte compta des dels seus inicis amb la col·laboració d'Endesa, que va ajudar a adequar la finca per crear l'hàbitat ideal per a les tortugues i, per això, entre els treballs també es van construir dues bases impermeabilitzades amb argila de 400 i 100 metres quadrats respectivament. També es van fer els tancaments necessaris per a protegir dels possibles depredadors - porcs senglars i guineus -a les tortugues alliberades. De fet, quan el tancat va estar enllestit, es va fer el primer alliberament al juny de 2016, de 52 exemplars, i al setembre de 2017 el segon, amb 30 individus.

Anar al contingut