Tècnics del centre de fauna alliberant un dels exemplars d'òliba en una caixa-niu a l'Empordà, aquest 20 d'abril de 2018. (Horitzonta…
Tècnics del centre de fauna alliberant un dels exemplars d'òliba en una caixa-niu a l'Empordà, aquest 20 d'abril de 2018. (Horitzontal)

Alliberen dues òlibes a l'Empordà per protegir els cultius de producció ecològica i integrada

Actualitzat

ACN Sant Pere Pescador.-El Centre de Fauna dels Aiguamolls de l'Empordà ha alliberat dos pollets d'òliba a la finca del Gran Cortal, al terme de Sant Pere Pescador (Alt Empordà). L'actuació, que s'ha fet en col·laboració amb el Departament d'Agricultura, forma part d'una prova pilot que la Generalitat té en marxa per potenciar la gestió integrada de plagues en producció ecològica i integrada. La iniciativa consisteix en deixar en llibertat espècies concretes, que intervenen en la cadena alimentària i que serveixen per controlar la proliferació de plagues que poden danyar els cultius. Les òlibes, que han nascut en captivitat al Centre de Fauna de Vallcalent (Lleida), s'alimenten de talpons i ratolins, i eviten l'ús de pesticides i productes químics. Aquest és el segon alliberament que es fa en el marc d'aquest projecte. L'any passat a la finca Mas Badia, a la Tallada d'Empordà, es va col·locar una caixa-niu amb tres pollets.

Controlar de manera natural les poblacions de rosegadors que poden malmetre cultius. Aquest és el principal objectiu de la prova pilot que la Generalitat té en marxa en diferents punts del territori. A l'Alt Empordà l'any passat es van instal·lar una caixa-niu amb tres pollets d'òliba. Els experts creuen que aquest any els tres exemplars s'han dispersat cap a altres espais propers de la finca, perquè no han utilitzat la caixa-niu. La iniciativa va sorgir d'un treball conjunt després d'observar la problemàtica existent en diverses finques fructícoles amb els talpons, que poden fer malbé els arbres joves, rossegant-ne les arrels. Ara el Centre de Fauna dels Aiguamolls de l'Empordà ha realitzat un nou alliberament amb dos pollets més a la finca del Cortal Gran, a Sant Pere Pescador. Es tracta de dos exemplars que han nascut en captivitat al Centre de Fauna de Vallcalent, que s'han cedit per intentar que es reprodueixin a la zona. L'alliberament s'ha fet mitjançant la tècnica del 'hacking', que consisteix en una posada en llibertat "assistida" amb la col·locació de caixes-niu en diversos punts. D'aquesta manera, els animals es poden adaptar progressivament al nou medi perquè durant les primeres setmanes disposen sempre d'aliment al niu, proporcionat pels cuidadors. Més de 150 alliberaments en sis anysEl mètode s'utilitza amb diverses espècies d'ocells a més de l'òliba, com ara el xoriguer petit, xoriguer gros, o el mussol. Concretament, pel que fa a òlibes, el 2017 la Generalitat en va reintroduir 100 en 32 hacking dins del programa de conservació de l'espècie i amb el suport dels centre de fauna del Departament de Territori i el Centre de Comadoca a Santa Maria de Merlès. Des de l'any 2012 s'han realitzat un total de 153 'hackings' amb l'alliberament de 499 òlibes, la majoria en cases o masies particulars i nuclis urbans (68%). També en edificis històrics, com ara esglésies, monestirs, castells o ajuntaments (14%), en escoles i instituts rurals (10%) i en altres edificacions a la natura (7%).

Anar al contingut